Wednesday, May 23, 2018

Υπογραφή Ερντογάν έχει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Αναρωτιόμουν χθες σε σχόλιό μου στον Φιλελεύθερο αν θα αντέξει η τουρκική Οικονομία μέχρι τις εκλογές.

Φαίνεται ότι το ερώτημα θα απαντηθεί λίαν συντόμως. Η τουρκική λίρα καταρρέει σήμερα με πτώση 5% και αγγίζει πλέον τις 5 λίρες ανά δολλάριο, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 14,5%.

Για την επικείμενη αυτή καταστροφή την πλήρη ευθύνη φέρει ο Ερντογάν, όπως έχω εξηγήσει αναλυτικά σε άρθρο μου στις 11/5.


Ενημέρωση 1 -- 23/5/2018 22:50 | Άτακτη υποχώρηση από τον Ερντογάν - Αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στο 16,5%

Σε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε ο Ερντογάν μετά την κατάρρευση της λίρας στις αγορές και έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) αποφάσισε το απόγευμα την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5% από 13,5%.

Αμέσως οι αγορές αντέδρασαν θετικά και η λίρα ανέβηκε στα επίπεδα των 4,6ο λιρών ανά δολλάριο ΗΠΑ από 4,88 λίρες που διαπραγματευόταν μέχρι την ανακοίνωση της TCMB. Όπως αναφέρουν πάντως traders στους Financial Times, οι αγορές θέλου να δουν και άλλες κινήσεις από τον Ερντογάν για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τους FT, για τις σημαντικές αποφάσεις στην Οικονομία ο Ερντογάν συμβουλεύεται μόνο τον γαμπρό του ( οποίος δεν έχει ιδέα από μακροοικονομία) και τον ψεκασμένο σύμβουλό του Γιγίτ Μπουλούτ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ (με προϊστορία στην Merrill Lynch και ο μόνος στην Κυβέρνηση που γνωρίζει Οικονομικά) τουϊτάριζε σήμερα για την Φενέρμπαχτσέ!

No comments:

Post a Comment