Saturday, May 26, 2018

Η αρχή της ιταλικής κρίσης

Όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την ελληνική κρίση από το 2009 και μετά, μας φαίνονται οι εξελίξεις στην Ιταλία σαν ένα remake της ίδιας ταινίας. Νέα κυβέρνηση με πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τα επιτόκια των ομολόγων αρχίζουν να ανεβαίνουν, οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν τις υποβαθμίσεις, τα επιτόκια ανεβαίνουν ακάθεκτα, η νέα κυβέρνηση καταγγέλει τις “αγορές”, αδυναμία δανεισμού, χρεοκοπία.

Η χθεσινή ημέρα στην Ιταλία έχει τα συστατικά της αρχής ενός νέου δράματος στην Ευρωζώνη. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων άρχισαν χθες να ανεβαίνουν δραματικά, οι μετοχές των ιταλικών Τραπεζών να πέφτουν σημαντικά, ενώ σοβείται και συνταγματική κρίση αφού ο Πρόεδρος Ματαρέλα αρνείται να αποδεχθεί τον διορισμό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών του 82χρονου καθηγητή Πάολο Σαβόνα λόγω των αντι-ευρώ απόψεών του. Ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε στο Twitter γράφοντας “είμαι πραγματικά εξοργισμένος”, ενώ οι οπαδοί της νέας κυβέρνησης άρχισαν καμπάνια στα social media με το hashtag “Vogliamo Savona” (“Θέλουμε τον Σαβόνα”).

Αργά το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's έβγαλε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση προαναγγέλοντας υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας, λόγω: 1) “του σημαντικού κινδύνου ουσιαστικής αποδυνάμωσης της δημοσιονομικής ευρωστίας της Ιταλίας εξ αιτίας των δημοσιονομικών σχεδίων της νέας κυβέρνησης συνασπισμού”, και 2) “του κινδύνου να ανασταλούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ανατραπούν ήδη εφαρμοσθείσες, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2011”, γνωστή ως νόμος Φορνέρο.
Η αξιολόγηση της Ιταλίας είναι αυτήν τη στιγμή δυο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "junk" ("σκουπίδια"). Αν και οι 4 οίκοι την υποβαθμίσουν κατά δυο μονάδες, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να αγοράζει τα ομόλογα της Ιταλίας στα πλάισια του QE και δεν θα δέχεται τα ιταλικά ομόλογα ως ενέχυρο για δανεισμό από τις ιταλικές Τράπεζες.

Η συνέχεια επί της οθόνης...


No comments:

Post a Comment