Monday, May 21, 2018

Νικητής των εκλογών στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο - νοθεία καταγγέλει η αντιπολίτευση

Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας ανακήρυξε αργά τη νύχτα νικητή των προεδρικών εκλογών τον Νικολάς Μαδούρο για δεύτερη θητεία με μεγάλη διαφορά έναντι του βασικού του αντιπάλου Χένρι Φαλκόν.


Με καταμετρημένο το 93% των τμημάτων, ο Μαδούρο έλαβε 5,8 εκατομμύρια ψήφους, ο Φαλκόν 1,8 εκατομμύρια και ο τρίτος υποψήφιος Χαβιέρ Μπερτούκι 925.000 ψήφους.
Η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή και κυμάνθηκε στο 46% αφού η αντιπολίτευση είχε καλέσει το λαό σε αποχή. "Ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε και αποφάσισε ειρηνικά", δήλωσε η πρόεδρος της ελεγχόμενης από το καθεστώς του Μαδούρο εκλογικής επιτροπής, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση είχε στήσει κοντά σε εκλογικά τμήματα «hot spots», όπου κρατικοί υπάλληλοι μοίραζαν το «δελτίο της πατρίδας», ένα ένα έγγραφο βάσει του οποίου όποιος ψήφιζε ελάμβανε επιδοτούμενα κουτιά με τρόφιμα τροφίμων και κρατικά κουπόνια. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι έτσι εκβίαζαν τους ψηφοφόρους και όσους εξαρτώνται από αυτήν τη βοήθεια για να ψηφίσουν για τον Μαδούρο, ο οποίος "αναγνώρισε" σε δηλώσεις του πριν από την ψηφοφορία ότι "υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν στην οικονομία", η οποία είπε "μολύνθηκε από τον καπιταλισμό".

Ο νικητής των "εκλογών" γιόρτασε την νίκη του σε συγκέντρωση οπαδών του στο προεδρικό μέγαρος στο Καράκας και "χαιρέτισε την νίκη του λαού". Ο Φαλκόν κατήγγειλε "παρατυπίες" και νοθεία και ζήτησε να επαναληφθούν οι εκλογές τον Οκτώβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από το μεσημέρι ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα έγραψε στο Twitter: "Οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν πληρούν τα ελάχιστα εχέγγυα μιας πραγματικής δημοκρατίας. Δεν είναι καθαρές και νόμιμες εκλογές και δεν αντιπροσωπεύουν την ελεύθερη και κυρίαρχη θέληση του λαού της Βενεζουέλας. Η Χιλή, όπως και οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες, δεν αναγνωρίζει αυτές τις εκλογές."
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει ακόμη.



No comments:

Post a Comment