Wednesday, May 16, 2018

Πρόγραμμα "Θεσσαλονίκης" από το Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα

Διέρρευσε χθες το βράδυ το κείμενο του κυβερνητικού προγράμματος ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα και προκύπτει ότι περιέχει σημεία και τέρατα που το κατατάσσουν στην κατηγορία "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης".

Το πιο "χαριτωμένο" από τις θέσεις των δυο αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων είναι το Βαρουφάκειας έμπνευσης αίτημα να "σβήσει" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ιταλικά ομόλογα αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αγοράσει στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης "για να μειωθεί το ιταλικό χρέος".

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης:
◆ "συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη, αν το αποφασίσει ο ιταλικός λαός"
◆ "ριζική επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών" και ειδικά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπει μάξιμουμ έλλειμμα 3%/ΑΕΠ
 επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής συνεισφοράς της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ
 "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" για όλους τους Ιταλούς, κόστους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεισφέρει το 20%
 άμεση κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
◆ ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος και εφαρμογή καινούργιου όπου θα βγαίνει κάποιος στη σύνταξη όταν συμπληρώνει το άθροισμα των 100 ετών σε ηλικία + συντάξιμα (65 ετών + 35 συντάξιμα ή 60 + 40 συντάξιμα πχ)
flat tax 15%
 Κατάργηση της ρύθμισης Δουβλίνο-3 για το άσυλο και "υποχρεωτική" μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ

Τα δυο κόμματα έβγαλαν αργά τη νύχτα ανακοίνωση όπου λένε πως το σχέδιο είναι "παλιότερο", αλλά το κείμενο φαίνεται να έχει ημερομηνία 14 Μαΐου. Τόσο παλιό δηλαδή.

Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι είχαμε αρχικά υπολογίσει και πως θα μπούμε σε ένα δραματικό κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι "πήγε να τα κάνει και ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και έφαγαν τα μούτρα τους". Σωστό μεν, αλλά η Ιταλία είναι μεγάλη χώρα και δεν συγκρίνεται με την ημιχρεοκοπημένη Ελλάδα του 2015. Ένα απλό παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι ότι έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ESM, κάτι που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Αναμένουμε τώρα τις αντιδράσεις των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ιταλικό ευρωσήριαλ μόλις άρχισε.

No comments:

Post a Comment