Monday, April 16, 2018

O Κοτζιάς θυμήθηκε σήμερα για πρώτη φορά το Αφρίν!

Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στο Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου και ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά ήταν πλέον φανερό ότι δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση δήθεν "Κλάδος Ελαίας" για να προστατεύσει τις συνοριακές της περιοχές από επιθέσεις των Κούρδων του YPG αλλά αποσκοπούσε στην πλήρη κατάληψη της περιοχής, κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αρθρογραφώ εντατικά για αυτό το θέμα και ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου αναφέρομαι συγκεκριμένα σε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και πως αυτό πλήττει άμεσα τα εθνικά συμφέροντα και πως πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας. Ίσως και να ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που το ανέφερε
Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ΥπΕξ Κοτζιάς τήρησαν σιγή ιχθύος όλο αυτό το διάστημα. Τσιμουδιά. Μόνο μια αναφορά άτυπη του Κοτζιά σε δημοσιογράφους τον Μάρτιο ότι "η Τουρκία δεν πρέπει να το παρακάνει στο Αφρίν" (!).


Στις 18 Μαρτίου η Τουρκία κατέλαβε την πόλη του Αφρίν και λίγες ημέρες μετά όλη την επαρχία. Σκοτώθηκαν εκατοντάδες Κούρδοι και εξανδραποδίσθηκαν χιλιάδες. Πάλι σιωπή από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Κοτζιά.
Και έρχεται σήμερα ένα μήνα αργότερα να δηλώσει για πρώτη φορά και να παραδεχτεί ότι η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Χωρίς όμως να πει τίποτε για το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα γι αυτήν την παραβίαση. Απλά το ανέφερε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν. Απλά το ανέφερε, τίποτε άλλο! Ούτε είπε τι άλλο προτίθεται να πράξει για αυτήν την παραβίαση, η οποία σημειωτέον είναι η πρώτη από το 1923 αφού η Κύπρος (και τα γεγονότα του 1974) δεν αποτελεί μέρος της Συνθήκης

Αυτός είναι κυρίες και κύριοι ο κύριος Κοτζιάς. Ο πάλαι ποτέ υμνητής του Γιαρουζέλσκι που δήθεν εκπροσωπεί την εξωτερική πολιτική και εθνικά τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Τον αφήνω στην κρίση σας.


No comments:

Post a Comment