Friday, March 23, 2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας στήριξε μόλις το ζητήσαμε

Ισχυρότατη στήριξη παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και την κράτηση των στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.
Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται απερίφραστα η Τουρκία και εκφράζεται η πλήρης στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η στάση αυτή της ΕΕ αποτελεί μια αποστομωτική απάντηση σε όλους τους κακόπιστους ή δύσπιστους που έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες "που είναι η Ευρώπη;" κλπ.

Η Ευρώπη είναι εκεί για εμάς όταν της οτο ζητάμε να είναι. Δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει αν δεν το ζητά ένα κράτος-μέλος. Μόλις ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα και μετακινήθηκε από την γελοία θέση ότι η σύλληψη και κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα "σύνηθες περιστατικό" και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, αμέσως υπήρξε θετική αντίδραση.

Κανείς δεν θα σε βοηθήσει αν δεν το ζητήσεις πρώτα ο ίδιος.

Το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις "ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο":
12. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.13. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.14. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη.16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει δεσμευμένο για τα θέματα αυτά.

No comments:

Post a Comment