Friday, January 12, 2018

Ντάισελμπλουμ: Οι φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης ήθελαν το Grexit

Οι φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης ήταν αυτές κυρίως που έχασαν τον Ιούλιο του 2015 την υπομονή τους με την Ελλάδα και ζητούσαν έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός αποκάλυψε πως πίσω από το μεγάλο μέγεθος της Γερμανίας υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν, οι οποίες απλά είπαν:
«Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο Β»

Ο Ντάισελμπλουμ ισχυρίζεται επίσης στη συνέντευξη ότι ποτέ δεν συναίνεσε στο Grexit, το οποίο θα ήταν μια "πραγματικά καταστροφική" και "τεράστιο λάθος".


"Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο τωρινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα έχουν γίνει ευκολότερα από τότε... είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση", πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. Είπε ακόμη πως μερικά από τα μέτρα που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ισορροπία της ήταν "ακραία", αλλά ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετατοπιστεί από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις.

No comments:

Post a Comment