Thursday, January 18, 2018

Σκόπια: Στο ‛erga omnes’ κολλάει η συμφωνία

Έντονες διαβουλεύσεις διεξάγονται ανάμεσα στους πολιτικούς φορείς των Σκοπίων γύρω από το ζήτημα της ονομασίας και μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Ελλάδα που θα άνοιγε τις διαδικασίες ένταξης της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πηγή στα Σκόπια που είναι πολιτικός με κυβερνητική εμπειρία και γνώση του ζητήματος, η Κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις όλων των πολιτικών παραγόντων ενόψει της έναρξης εντός του Ιανουαρίου των επίσημων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη.

Στο εσωτερικό του VMRO-DPMNE διεξάγεται εδώ και μερικές εβδομάδες μια υπόγεια αντιπαράθεση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το κόμμα μετά τη σοβαρή πολιτική κρίση του 2017 και την αποχώρηση του ηγέτη του Νικόλα Γκρούεφσκι. Ο νέος ηγέτης Χριστιάν Μίτσκοσκι φέρεται ως εκπρόσωπος μια νέας τάσης που επιζητεί χωρίς διγλωσσία τη σύγκλιση της χώρας με τη Δύση και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο, η τάση που κυριαρχεί στο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν θα επιδείξει αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Πιο σκληρή στάση αναμένεται, σύμφωνα με την πηγή, να επιδείξει ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθώς είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ουσιαστικά δηλαδή, ο Ιβάνοφ και η πλειοψηφία του VMRO-DPMNE προκρίνουν τη λύση της ‛διπλής ονομασίας’, όπως είχε συζητηθεί και στη δεκαετία του '90. Μιας διεθνούς δηλαδή ονομασίας, “έστω με γεωγραφικό προσδιορισμό” για όλες τις διεθνείς χρήσεις και διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας “Δημοκρατία των Μακεδονίας” στο εσωτερικό της χώρας.


Η Κυβέρνηση Ζάεφ γνωρίζει ότι η λύση της ‛διπλής ονομασίας’ είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά και πιέζει προς την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης με βασικό επιχείρημα ότι εφόσον η χώρα κατευθύνεται προς ένταξη στην ΕΕ, η διπλή ονομασία θα βρίσκεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι γεγονός ότι στη συγκεκριμένη νομική παράμετρο δεν είχε δοθεί ιδιαίτερο βάρος τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο βασικός στόχος ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ φαινόταν πολύ μακρινή.


Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, η κοινή γνώμη δεν εμφανίζεται πλέον ιδιαίτερα αρνητική στο ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα, αλλά το ενδεχόμενο της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας είναι ένα “πολύ ευαίσθητο ζήτημα”. “Για να περάσει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν πολύ σοβαρές προσπάθειες και από τον Ζάεφ και από τον Τσίπρα, αλλά και η ανοχή του Ιβάνοφ και του VMRO-DPMNE που δεν είναι καθόλου δεδομένοι”, σχολίασε ο έμπειρος Σκοπιανός πολιτικός.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 4 Ιανουαρίου 2018

1 comment: