Wednesday, January 17, 2018

Ξεκίνησε ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό

Ξεκίνησε σήμερα στην Νέα Υόρκη ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ονομασία της πΓΔΜ.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε δυο ώρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς παρέδωσε στους δυο διαπραγματευτές Βασιλάκη και Ναούμοφσκι "ένα πακέτο προτάσεων", το οποίο θα μεταφερθεί στις δυο πρωτεύουσες για να αναλυθεί από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών εντός των επομένων εβδομάδων. Ύστερα ο Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για να συζτητήσει με τις κυβερνήσεις και να ακούσει τα σχόλια και τις προτάσεις τους.

Ο βετεράνος διπλωμάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι είναι "πολύ αισιόδοξος πως η διαδικασία κινείται σε μια θετική κατεύθυνση" και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που παρέδωσε σήμερα "είναι μια καλή δέσμη ιδεών, ένας συθμβιβασμός, και ένα πακέτο με το οποίο και οι δυο πλευρές μπορούν να νοιώσουν κάπως βολικά και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια έντιμη και ικανοποιητική λύση".

"Δεν είναι ρεαλιστική λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία"

Της συνάντησης είχε προηγηθεί συνέντευξη του Μάθιου Νίμιτς στον Ant-1, όπου είπε πολύ ξεκάθαρα πως δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει λύση που δεν θα περιλαμβάνει σε κάποια μορφή τον όρο "Μακεδονία".

"Αυτήν τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", οπότε ο όρος "Μακεδονία" υπάρχει ήδη τώρα στο όνομα στον ΟΗΕ και αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα με αυτό το όνομα. Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως "Republica Makedonija", οπότε εμπεριέχεται ο όρος "Μακεδονία" για τις περισσότερες χώρες και ο όρος "Μακεδονία" είναι συνδεδεμένος με αυτήν τη χώρα".

Στόλτενμπεργκ: Όχι στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ πως δεν είναι δυνατή η είσοδος των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία, αλλά ούτε και με την προσωρινή ονομασία.
"Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ επιτυγχάνονται βάσει συναίνεσης μεταξύ όλων των συμμάχων της Συμμαχίας. Στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι [το 2008] και σε όλες τις άλλες συνόδους που ακολούθησαν, συμφωνήθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη χώρα σας να συμμετάσχει, αφού πρώτα επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ."
Αυτή δεν είναι βέβαια μια καινούργια δήλωση από τον Στόλτενμπεργκ, αφού και στις 12 του περασμένου Ιουνίου είχε δώσει την ίδια απάντηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ενημέρωση 1 - 18/1/2018 09:45 | Διαφωνία Ναουμόφσκι - Κυβέρνησης Ζάεφ για την πρόταση Νίμιτς

Ανοικτή διαφωνία προέκκυψε μεταξύ του βασικού διαπραγματευτή της πΓΔΜ για το ονοματολογικό Βάσκο Ναουμόφσκι και της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ προέκυψε στα Σκόπια, με τον διαπραγματευτή να απορρίπτει συλλήβδην την πρόταση ως "μη αξιοπρεπή λύση", ενώ η Κυβέρνηση δήλωσε πως "δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά".

Ο Σκοπιανός πρέσβης Βάσκο Ναουμόβσκι δήλωσε μετά τη συνάντηση στην Νέα Υόρκη, ότι οι προτάσεις που υπέβαλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς "απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση".
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο για τις συνομιλίες δίνεται στο ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι να ξεπεραστεί η διαφωνία ονόματος. Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα στο κράτος μέλος του. "Η χώρα μας έχει ένα όνομα, δηλαδή τη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', το όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής γλώσσας. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε σήμερα μερικές ιδέες που πιστεύω ότι βρίσκονται εκτός αυτού του πλαισίου και είναι μακριά από μια αξιοπρεπή λύση. Παρ 'όλα αυτά, οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα μπορεί να λάβει θέση επ' αυτού", δήλωσε ο Ναουμόφσκι σε δημοσιογράφο του σκοπιανού καναλιού Sitel TV.
Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από μεσολαβητή Νίμιτς, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ναουμόφσκι είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. "Η αισιοδοξία είναι πάντα χρήσιμη, αλλά για να είναι κάποιος ιδιαίτερα αισιόδοξος, πρέπει να υπάρχει μια βάση. Έχοντας κατά νου αυτό που ακούγονται στις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών, δεν μας δίδεται η ευκαιρία για να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, είπε ο Σκοπιανός πρέσβης.

Η Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αντιθέτως έβγαλε ανακοίνωση γύρω στα μεσάνυχτα (μετά τις δηλώσεις Ναουμόφσκι), όπου δηλώνει πως δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά και πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη βούληση των δυο πλευρών να συμβιβαστούν.
Η πλήρης ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

No comments:

Post a Comment