Monday, January 15, 2018

Περί δημοψηφισμάτων, δημοσκοπήσεων και Σκοπιανού

Το ζήτημα της ονομασίας του ακατανόμαστου κράτους βορείως της Δοϊράνης και του Καϊμάκτσαλαν έχει γίνει πλέον αντικείμενο και των δημοσκόπων αλλά και διαφόρων πολιτικών φελλών που έγιναν όψιμοι οπαδοί των δημοψηφισμάτων.

Δημοσκοπήσεις με ερώτημα "συμφωνία ή όχι με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία" είναι μη έγκυρες, παραπλανητικές και εν τέλει υποβολιμαίες.
Για να τεθεί με σοβαρότητα στους πολίτες το ερώτημα της τελικής ονομασίας της πΓΔΜ, πρέπει πρώτα να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κάθε επιλογής. Έτσι όπως τίθεται το ερώτημα ισοδυναμεί με ερωτήματα τύπου "θέλετε να είστε πλούσιος ή φτωχός;"

Πριν από λίγες μέρες έγραψα ένα αναλυτικό άρθρο για το ποιές θεωρώ ότι θα είναι οι επιπτώσεις από μια αδιάλλακτη στάση της Ελλάδας.

Ακόμη πιο κρίσιμη θα είναι η διατύπωση του ερωτήματος σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Προσωπικά, παρ' ότι δεν είμαι καθόλου οπαδός της αμεσοδημοκρατίας, εν τούτοις δεν είμαι απόλυτα αρνητικός σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Όχι γιατί οι πολίτες έχουν καλύτερη κρίση από τους βουλευτές, αλλά διότι θεωρώ ότι θα δηλητηριαστεί η χώρα και το πολίτευμα από τους διάφορους λαϊκιστές οι οποίοι περιμένουν στη γωνία για να αποκαλέσουν "προδότες", "εθνομειοδότες" κλπ τους βουλευτές που θα κρίνουν ότι ένας συμβιβασμός με το Σκόπια είναι εθνικά συμφερότερος από την αδιαλλαξία. Μήπως πρέπει δηλαδή να αναλάβει κάποτε και ο "κυρίαρχος λαός" την ευθύνη των επιλογών ώστε να προστατευθεί εν τέλει το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας;


Με βάση τα νομικά και τα διεθνοπολιτικά δεδομένα έχω καταλήξει προσωπικά στο συμπέρασμα ότι η αδιάλλακτη στάση (καμμία χρήση του όρου Μακεδονία και βέτο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ) θα οδηγήσει σε εθνική ήττα. Εάν όμως ο λαός προτιμά την αδιαλλαξία, μήπως πρέπει να αναλάβει ο ίδιος και την ευθύνη της όποιας εθνικής ήττας;

No comments:

Post a Comment