Sunday, December 31, 2017

Τουρκικός τρόμος παραλύει το Μαξίμου

Δραματικές εξελίξεις φέρνει το τέλος του 2017 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την παροχή ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2016.

Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που ελήφθη την Πέμπτη και έγινε γνωστή χθες για την έγκριση ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς Σουλεϋμάν Οζκαϊνακτσί, δρομολόγησε μια σειρά αντιδράσεων που φέρνουν νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανατρέπουν πλήρως τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και προκαλούν τρόμο στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο Αιγαίο, τόσο όσον αφορά την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα, όσο και στο ευαίσθητο ζήτημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο, τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.



Οι εξελίξεις πάντως ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένες ήδη από τις 4 Μαΐου μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να απορρίψει για δεύτερη φορά το αίτημα της τουρκικής Κυβέρνησης για έκδοση των 8. Έκτοτε η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση τρομοκρατίας, βλέποντας με σοκ και δέος τις ενδεχόμενες δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση στην εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο. Αυτός ήταν ο σημαντικότερος λόγος που το Μαξίμου επιδίωξε την επίσκεψη Ερντογάν, όπως έγραφα στις 9 Δεκεμβρίου, διότι γνωρίζοντας προφανώς τις επικείμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου προσπάθησε απελπισμένα να βρει κάποια λύση μέσω του ίδιου τον Ερντογάν. Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις διαβουλεύσεις είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης, η σύντροφος του οποίου Φεϊζά Μπαρουτσού είναι το Νο.3 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε αυτά τα πλαίσια της 'διαχείρισης ζημίας' (damage control) εντάσσεται και η χθεσινή κίνηση της Κυβέρνησης να ασκήσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου. Με αυτήν την κίνηση η Κυβέρνηση θέλησε να πετύχει δυο πράγματα: αφενός να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής Κυβέρνησης δείχνοντας 'έμπρακτα' ότι δεν επιδιώκει την παροχή ασύλου στους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, αφετέρου δε να καθυστερήσει τις εξελίξεις κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Η αμφιλεγόμενη όμως αυτή κίνηση δεν φαίνεται ικανή να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και έπληξε βαρύτατα την εικόνα της Κυβέρνησης, φέροντας την να σύρεται πίσω από τις απειλές του Ερντογάν και να αμφισβητεί την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης.


Το Διοικητικό Εφετείο αναμένεται να ασχοληθεί με το κυβερνητικό αίτημα την ερχόμενη εβδομάδα και είναι λίαν αμφίβολο αν θα ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου. Παράλληλα όμως, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών, διότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν στοχοποιηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ασφάλειά τους θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο όταν στα τέλη Ιανουαρίου εκπνεύσει το όριο διοικητικής κράτησης που τους έχει επιβάλλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Αν το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει, όπως αναμένεται, την αίτηση ακύρωσης, τότε οι πιέσεις από πολλές πλευρές θα είναι αφόρητες και η Κυβέρνηση θα βρεθεί σε δραματικά δύσκολη θέση.

Ενημέρωση 1 - 31/12/2017 11:10 | Φήμες περί εκβιασμού του Μαξίμου από τους μουσουλμάνους βουλευτές του Σύριζα

Έντονη φημολογία επικρατεί από το βράδυ του Σαββάτου σύμφωνα με την οποία οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του Σύριζα Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά και Μεμέτ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ πιέζουν αφόρητα το Μαξίμου να δρομολογήσει την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και απειλούν να ρίξουν την Κυβέρνηση.

No comments:

Post a Comment