Thursday, December 21, 2017

Η Κομισιόν ενεργοποιεί το Άρθρο 7 για την Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά της Πολωνίας για την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου με τις νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις της Πολωνικής Κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενεργοποιείται το διαβόητο Άρθρο 7, το οποίο μετά από διάφορα στάδια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην de facto αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ.

Η εισήγηση της Κομισιόν πρέπει αρχικά να εγκριθεί από 22 κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ, ενώ η Πολωνία έχει περιθώριο τριών μηνών να θεραπεύσει τις παραμβάσεις της ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα αφαίρεσης των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση αποτελεί και μια ευθεία προειδοποίηση στους κάθε είδους Κοντονήδες και Πολλάκηδες που φλερτάρουν με ιδέες σαν της πολωνικής Κυβέρνησης για "λαϊκή κυριαρχία" επί του κράτους δικαίου και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

No comments:

Post a Comment