Wednesday, November 15, 2017

O Τσίπρας ανοίγει μονομερώς [;] το θέμα της Σαρίας στη Θράκη

Κατάργηση της υποχρεωτικής υπαγωγής στο ισλαμικό δίκαιο για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου για τους μειονοτικούς μουσουλμάνους της Θράκης, εξήγγειλε στην Κομοτηνή ο Τσίπρας.
"Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια", είπε ο Πρωθυπουργός.
Σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι η εφαρμογή της Σαρίας στη Θράκη είναι μια μαύρη τρύπα στο κράτος δικαίου της χώρας. Η συγκεκριμένη όμως ρύθμιση έρχεται από πολύ παλιά. Ήδη από τη Συνθήκη των Αθηνών του 1913 που ρύθμισε τα ζητήματα μετά τους βαλκανικούς πολέμους, και σε συνέχεια στη Συνθήκη της Λωζάνης, η εφαρμογή της Σαρίας για τη μειονότητα στη Θράκη είναι κατοχυρωμένη σε διεθνείς συνθήκες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση του Τσίπρα οφείλεται σε μια προσφυγή που έχει γίνει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από μια μειονοτική Ελληνίδα. 

Η μονομερής τροποποίηση αυτής της ρύθμισης είναι ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο. Αν δεν έχει υπάρξει ήδη συνεννόηση με την Τουρκία, πολύ φοβούμαι ότι ανοίγουμε με πολύ λάθος τρόπο ένα πολύ σωστό θέμα, και κινδυνεύουμε να δώσουμε την πρόφαση για πολύ επικίνδυνες προβοκάτσιες και εξελίξεις.

No comments:

Post a Comment