Monday, November 20, 2017

Jamaika kaputt

Κατέρρευσαν μετά τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού 'Τζαμάικα', αφού οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα σημεία που έθεσαν τα άλλα κόμματα.

Αφορμή ήταν το ζήτημα των δικαιωμάτων εγκατάστασης των οικογενειών των προσφύγων αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια κυνική κίνηση τακτικής από το -υποτίθεται φιλελεύθερο- FDP, το οποίο προσβλέπει σε νέες εκλογές και ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης, παράλληλα με φθορά των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Μέρκελ δήλωσε: "Πρόκειται για μια μέρα τουλάχιστον βαθειάς περίσκεψης για το πως πρέπει να προχωρήσει η Γερμανία. Ως Καγκελάριος θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω ότι η χώρα θα κυβερνηθεί καλά στις δύσκολες εβδομάδες που έπονται". Είπε επίσης ότι θα ενημερώσει σήμερα "για τη λυπηρή αυτή εξέλιξη" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Οι προοπτικές από εδώ και πέρα είναι δυο: ή κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών σε συνασπισμό με τους Πράσινους ή νέες εκλογές.
Η περίπτωση της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη είτε του FDP είτε των Σοσιαλδημοκρατών του SPD.

No comments:

Post a Comment