Friday, November 3, 2017

Ολοταχώς προς χρεοκοπία η Βενεζουέλα - Ο Μαδούρο διέταξε την αναδιάρθρωση του χρέους

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 'διέταξε' την Πέμπτη την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας αφού πληρωθεί σήμερα Παρασκευή το ομόλογο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων PDVSA ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο Μαδούρο διόρισε τον Αντιπρόεδρο Tarek El Aissami επικεφαλής μιας 'προεδρικής επιτροπής' που θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους με τους δανειστές της Βενεζουέλας και τους ομολογιούχους. Ο El Aissami όμως έχει τεθεί σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατηγορούμενος για συμμετοχή σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών.

"Έχω παραγγείλει νωρίς το πρωί της Παρασκευή (...) η PDVSA να πληρώσει το ομόλογο. Αλλά μετά από αυτήν την πληρωμή, αρχής γενομένης από σήμερα [Πέμπτη], διατάζω την αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους και όλων των διεθνών πληρωμών της Βενεζουέλας", δήλωσε ο Μαδούρο σε μια εκδήλωση στο Καράκας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. "Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις διεθνείς μας υποχρέωσεις. Αλλά είναι επίσης πρόθεσή μας να σταματήσουμε την οικονομικό πόλεμο κατά των τραπεζών και των κρατικών οργανισμών της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.

Δύσκολη έως αδύνατη η αναδιάρθρωση του χρέους λόγω των κυρώσεων

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει όμως οι ΗΠΑ στο καθεστώς του Μαδούρο καθιστούν πολύ δύσκολη έως αδύνατη την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, αφού απαγορεύεται σε αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα να έχουν δοσοληψίες με το καθεστώς της Βενεζουέλας ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους το κατέχουν αμερικανικές Τράπεζες.

No comments:

Post a Comment