Wednesday, November 29, 2017

Το ριψοκίνδυνο πολιτικό παιχνίδι του κυρίου Λίντνερ

Σε σοβαρή πολιτική κρίση περιήλθε η Γερμανία από τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά την απόφαση του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ήταν εξαρχής γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κόμματα με πολύ μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, αλλά κυριαρχούσε στο Βερολίνο ότι στο τέλος θα επικρατούσε η αίσθηση ευθύνης των πολιτικών για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήθελαν όλα τα κόμματα του υπό διαπραγμάτευση κυβερνητικού συνασπισμού να κάνουν την επώδυνη πολιτικά υπέρβαση. Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αποδεικνύεται ένας σκληρός τακτικιστής και ριψοκίνδυνος πολιτικός παίκτης, που δεν διστάζει να συγκεντρώσει επάνω στον ίδιο και το κόμμα του τα φαρμακερά βέλη του blame game των υπολοίπων κομμάτων και της πλειοψηφίας του Τύπου, προκειμένου να εξωθήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε μειονεκτική πολιτική ή εκλογική θέση.

Ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί το FDP τίναξε τις διαπραγματεύσεις στον αέρα για ένα θέμα όπως το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, τη στιγμή που ακόμη και οι Πράσινοι είχαν αποδεχτεί το ιδιαίτερα επώδυνο για αυτούς ταβάνι των 200.000 αφίξεων ετησίως. Προφανώς και πρόκειται για πολιτικό τακτικισμό και προσπάθεια αλίευσης ψηφοφόρων από το χώρο της υπερσυντηρητικής δεξιάς και των ξενοφοβικών ψηφοφόρων.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν αυτό το ριψοκίνδυνο και εθνικά ανεύθυνο πολιτικό παιγνίδι του FDP θα του αποδώσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να τους γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι δείχνουν ιστορικά απέχθεια σε τυχοδιωκτικές πολιτικές κινήσεις που αμφισβητούν ευθέως το πολιτικό consensus. Δεν θα πρέπει δε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας κίνησης 'εθνικής υπέρβασης' από το SPD μέσω του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος έχει δηλώσει με έμφαση σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι “πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατότητες πριν οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές για δεύτερη φορά”. Ήδη μέρος του αστικού Τύπου ζητά τη συγκρότηση 'μεγάλου συνασπισμού' για να υπάρξει υπέρβαση του αδιεξόδου.

Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι το προσφυγικό ζήτημα έχει προσλάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη συνείδηση της γερμανικής κοινωνίας και δεν θα είναι απίθανο να επιβραβεύσουν τελικά οι Γερμανοί ψηφοφόροι ένα κόμμα που δεν φοβάται να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα προκειμένου να “αναδείξει” ένα πολύ σημαντικό για πολλούς ζήτημα ασφάλειας και εθνικής ταυτότητας.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Γερμανία εισήλθε σε αχαρτογράφητα νερά με πολύ αβέβαιη την τελική έκβαση αυτού του πολιτικού παιγνίου υψηλού ρίσκου.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 21/11/2017

No comments:

Post a Comment