Monday, November 20, 2017

Αυστηρό διάγγελμα του Προέδρου Στάινμαγιερ προς τα γερμανικά κόμματα

Σοβαρό και αυστηρό διάγγελμα από τον Γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος κατακεραύνωσε τα κόμματα που "δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους ανέθεσαν οι ψηφοφόροι".


“Πρωτοφανής κατάσταση για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε δοκιμασία καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης ήταν πάντα μια δύσκολη διαδικασία, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι η σημαντικότερη εντολή που δίδουν οι ψηφοφόροι σε μια δημοκρατία. Και αυτή η εντολή παραμένει. Τα κόμματα επιδίωξαν στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα. Μια ευθύνη την οποία δεν έχουν μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους τους αλλά απέναντι στη χώρα. Όποιο κόμμα κατέρχεται στις εκλογές ζητώντας από τους ψηφοφόρους την ευθύνη για τη χώρα, δεν μπορεί να νοιώθει πιεσμένο όταν αναλαμβάνει αυτήν την ευθύνη.”

Είπε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα μιλήσει με τους ηγέτες των κομμάτων που συζητούσαν για τον συνασπισμό 'Τζαμάικα', αλλά υπονόησε ότι θα συζητήσει και με τους Σοσιαλδημοκράτες. Τόνισε επίσης ότι “στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, προκαλείται μεγάλη ανησυχία όταν στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης τα πολιτικά κόμματα δεν στέκονται αντάξια των ευθυνών τους”.

Επιμένει το SPD: Όχι σε μεγάλο συνασπισμό

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πάντως συνεχίζει σε όλους τους τόνους να επιμένει ότι δεν αποδέχεται επ' ουδενί να ξανασυζητήσει την πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού και το CDU και το CSU, και δείχνει προς νέες εκλογές.

Το διάγγελμα του Στάινμαγιερ εδώ:

No comments:

Post a Comment