Sunday, October 8, 2017

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας

Μεγαλειώδης η σημερινή συγκέντρωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του σχεδίου της Καταλανικής κυβέρνησης για μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, και υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας.


Άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην πλατεία Urquinaona στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη φημολογούμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν την Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Ένωση Πολιτών Καταλονίας με τίτλο 'Prou! Recuperem el seny' ('Φτάνει! Να ξαναβρούμε τα λογικά μας'), και είχε καλέσει όλα τα κόμματα της Καταλονίας που 'υπερασπίζονται τις συνταγματικές αξίες΄της Ισπανίας.



Τη συγκέντρωση στήριξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας, το κόμμα των Ciudadanos ('Πολίτες') και το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, όπως και πολλές προσωπικότητες του πολιτισμού, της οικονομίας και της επιστήμης.


Η συγκέντρωση είχε τεράστια επιτυχία αφού σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς διαδήλωσαν πάνω από 400.000 πολίτες. Η Ένωση Πολιτών Καταλονίας υποστήριξε ότι ήταν 950.000 άνθρωποι αλλά η εκτίμηση αυτή είναι μάλλον υπερβολική. Η καταλανική αστυνομία υπολόγισε το πλήθος σε 350.000 και η ισπανική αστυνομία σε 400.000. Οπαδοί της ανεξαρτησίας κατηγόρησαν τους διοργανωτές ότι έφεραν κόσμο με λεωφορεία και τρένα από άλλες περιοχές της Ισπανίας, και πως κάποιοι διαδηλωτές χαιρετούσαν με τον φασιστικό χαιρετισμό των οπαδών του δικτάτορα Φράνκο.



Η συγκέντρωση πάντως ήταν απολύτως ειρηνική και τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν κυρίως το "Η Καταλονία είναι Ισπανία" και το "ο Πουτζντεμόν στη φυλακή", ενώ συνυπήρχαν και ισπανικές σημαίες και καταλανικές αλλά και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμβληματικές ομιλίες από τον Μάριο Βάργκας Λιόσα και τον Χοσέπ Μπορέλ

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι ομιλίες του νομπελίστα συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ.

Ο 81χρονος Λιόσα επικεντρώθηκε κυρίως στον εθνικισμό, λέγοντας ότι 'αν αφεθεί να επικρατήσει ο εθνικισμός, τότε θα φέρει και ρατσισμό και ίσως και πόλεμο' και ζήτησε η αγαπημένη του πόλη η Βαρκελώνη να γίνει η πρωτεύουσα του πολιτισμού της Ισπανίας.


O 70χρονος Χοσέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Υπουργός στην Κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλεθ, έκανε μια πολύ φιλοευρωπαϊκή ομιλία, λέγοντας ότι στη σύγχρονη Ευρώπη δεν επιτρέπεται η διαίρεση και κουνώντας παράλληλα μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ το βίντεο με τις ομιλίες του Λιόσα και του Μπορέλ:


Ισχυρό μήνυμα κατά της ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Το μεγάλο μέγεθος της συγκέντρωσης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμνα κατά των σχεδίων της κυβέρνησης του Πουτζντεμόν και αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στον επικοινωνιακό πόλεμο του μπλοκ των αποσχιστών, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη προσέλευση.

O Μαριάνο Ραχόι έγραψε στο Twitter ότι η "συγκέντρωση αφορά την προάσπιση της δημοκρατίας, του Συντάγματος και της ελευθερίας", "Προφυλάσουμε την ενότητα της Ισπανίας".

El País: Η συγκέντρωση της Βαρκελώνης διέλυσε το αφήγημα των αποσχιστών

Στο editorial άρθρο της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας El País, με τίτλο "Το τέλος της ηγεμονίας" αναφέρει ότι το μέγεθος και ο παλμός της συγκέντρωσης της Βαρκελώνης διέλυσαν το κυρίαρχο αφήγημα των αποσχιστών, σύμφωνα με το οποίο στην Καταλονία υπάρχει ένας λαός ενωμένος πίσω από το αίτημα της ανεξαρτησίας. "Αυτό που δεν θα αμφισβητηθεί μετά από αυτήν την Κυριακή είναι ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός Καταλανών που απορρίπτει την έκκληση για απόσχιση από την Ισπανία. ... Η μεγάλη καινοτομία που συντελέστηκε αυτήν την Κυριακή είναι ότι η πλειοψηφία που μέχρι στιγμής ήταν σιωπηλή, βγήκε τελικά από τη σιωπή της για να ακουστεί η φωνή της."

El Mundo: Μίλησε η φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας

Η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα, η El Mundo, γράφει την Κυριακή στη Βαρκελώνη "μίλησε η σιωπηλή πλειοψηφία". "Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία ενός έθνους, κατά τις οποίες οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη της διατήρησης της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των αξιών που συγκροτούν τη δημοκρατία. Η χθεσινή συγκέντρωση ήταν ένα από αυτές."

Πληροφορίες για αναβολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης εξόδου μεγάλων επιχειρήσεων από την Καταλονία και της έλλειψης διεθνούς συμπαράστασης σε ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η καταλανική Κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει την Τρίτη μόνο μια δήλωση αναγνώρισης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και να μην προβεί στην πλήρη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Αυτές τις πληροφορίες διέρρευσαν το απόγευμα της Κυριακής αξιωματούχοι της καταλανικής Κυβέρνησης στο BBC. 

No comments:

Post a Comment