Wednesday, October 11, 2017

Καταλονία: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας μη ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Οι Καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης μπροστά από το κτήριο της Βουλής της Καταλονίας για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοθόνες την ομιλία του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι αυτή θα ήταν η ιστορική στιγμή που περίμεναν και ο Καταλανός ηγέτης θα ανακοίνωνε την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου και θα διακήρυττε την ανεξαρτησία αυτής της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας.

Η ομιλία του Πουτζντεμόν όμως πάγωσε το πλήθος της Βαρκελώνης. Ο Καταλανός ηγέτης ανακοίνωσε μεν την ανεξαρτησία, αλλά δήλωσε παράλληλα ότι αυτή δεν θα ενεργοποιηθεί για "να δοθεί χρόνος για συνομιλίες" με την ισπανική Κυβέρνηση και για "να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση".


Υπήρχαν πληροφορίες όμως εδώ και ημέρες ότι το κυβερνών κόμμα Junts pel Sí είχε συνειδητοποιήσει ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα προξενούσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην περιφέρεια και θα οδηγούσε την Κυβέρνηση του Ραχόι στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης που θα οδηγούσαν στην καθαίρεση της Κυβέρνησης Πουτζντεμόν και ακόμη και στη σύλληψη και του ίδιου του Καταλανού ηγέτη.

Η έξοδος τις τελευταίες ημέρες από την Καταλονία δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων και Τραπεζών, όπως και η απόσυρση καταθέσεων από τρομαγμένους πολίτες, λειτούργησε ανασταλτικά στα σχέδια της καταλανικής Κυβέρνησης, καθώς ήταν ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η περιφέρεια σε έναν οικονομικό αποκλεισμό που θα ακύρωνε στην πράξη το αποσχιστικό αφήγημα που έλεγε ότι η ανεξάρτητη Καταλονία θα γινόταν η Ελβετία της Μεσογείου.

Η ομιλία του Πουτζντεμόν καθυστέρησε κατά μια ώρα, διότι το αντιευρωπαϊκό αντικαπιταλιστικό κόμμα Candidatura d'Unitat Popular ("Λαϊκή Ενότητα" -- τι σύμπτωση), που στηρίζει την Κυβέρνηση Πουτζντεμόν είχε αντιρρήσεις με το κείμενο της διακήρυξης (μη) ανεξαρτησίας. Από το γραφείο του Πουτζντεμόν διέρρεαν πάντως ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε συνομιλίες του καταλανού ηγέτη με "διεθνείς μεσολαβητές" και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Κομισιόν πάντως διέψευσε ως "fake news" αυτούς τους ισχυρισμούς των Καταλανών αξιωματούχων με απαντητικό tweet της εκπροσώπου του Γιούνκερ στο tweet που δημοσίευσα με τη συγκεκριμένη πληροφορία.


Απειλές στο Διαδίκτυο από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι η απογοητευτική αυτή εξέλιξη έκανε κάποιους οπαδούς της ανεξαρτησίας να εξαπολύουν απειλές στο Διαδίκτυο και ένας μάλιστα έφτασε στο σημείο να με απειλήσει "να μην πατήσω το πόδι μου στην Καταλονία".

Απάντησα βέβαια με τον δικό μου τρόπο:

Το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Τελικά οι Καταλανοί βουλευτές υπέγραψαν ένα τετρασέλιδο κείμενο όπου αναφέρεται η κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλανίας, αλλά το κείμενο αυτό δεν στάλθηκε στην καταλανική εφημερίδα της κυβερνήσεως για δημοσίευση.


Ολόκληρη η ομιλία του Πουτζντεμόν εδώ:



Η απάντηση της ισπανικής Κυβέρνησης


Στην ομιλία Πουτζντεμόν απάντησε αργά το βράδυ η αντιπρόεδρος της ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συζήτησης με την καταλανική Κυβέρνηση που θα αφορά το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας.


Τελεσίγραφο Ραχόι στον Πουτζντεμόν


Ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε τα μεσάνυχτα συνάντηση με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέντρο Σάντσεθ με στόχο την κοινή στάση απέναντι στη διακήρυξη του Πουτζντεμόν. Ο σοσιαλιστής ηγέτης ταλαντευόταν τις τελευταίες ημέρες για το αν θα έπρεπε να υποστηρίξει ενδεχόμενο ενεργοποίηση από τον Ραχόι του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που θα επέφερε την αναστολή των εξουσιών της καταλανικής Κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Κυβέρνησης Ραχόι και ηγετικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) που οδήγησαν στη συμφωνία του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 155.

Στις 10πμ συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Ραχόι για να επικυρώσει τις αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου θα ζητήσει και την έγκριση από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais, ο Ραχόι θα αναγγείλει ένα τελεσίγραφο προς την καταλανική Κυβέρνηση για να ανακαλέσει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας, ειδάλλως θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 και να παρθούν και μέτρα εκτάκτου ανάγκης που θα αναστείλουν τις εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης και θα οδηγήσουν στην αναγκαστική διακυβέρνηση της περιφέρειας της Καταλονίας από την Μαδρίτη.

No comments:

Post a Comment