Tuesday, October 3, 2017

Καταλονία: Πλησιάζει το άρθρο 155

Γενική απεργία σήμερα στην Καταλονία, σε “ένδειξη διαμαρτυρίας” κατά της αστυνομικής βίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων.

Υπάρχει αρκετή οργή κατά της ισπανικής αστυνομίας, η οποία απουσιάζει σήμερα, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά και υβριστικά συνθήματα κατά του κόμματος των Ciudadanos που έχουν ταχθεί σθεναρά κατά των ενεργειών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.


Χθες το απόγευμα ο Ραχόι συνάντησε αρχικά τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Πέντρο Σάντσεθ, ο οποίος του ζήτησε να ανοίξει διάλογο με τον πρόεδρο της καταλανικής διοίκησης Κάρλες Πουτζντεμόν. Αμέσως μετά συνάντησε τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που τηρεί σκληρή στάση κατά της διοίκησης της Καταλονίας και ο οποίος του ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και την προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα της ισπανικής Κυβέρνησης, κατόπιν εγκρίσεως του Κοινοβουλίου, να καθαιρέσει την περιφερειακή διοίκηση εάν αυτή “δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της” και “φέρεται με τρόπο βλαπτικό προς τα γενικά συμφέροντα του Κράτους”.

Η συγκεκριμένη συνταγματική διαδικασία, αν επιλεγεί από τον Ραχόι, αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερη την ήδη τεταμένη κατάσταση. Σημερινές δηλώσεις όμως της Κυβέρνησης στη Μαδρίτη δείχνουν ότι η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι ιδιαίτερα πιθανή. Ο Υπουργός Εσωτερικών Θόιντο δήλωσε σήμερα ότι η διοίκηση της Καταλονίας “παρακινεί σε εξέγερση”.

No comments:

Post a Comment