Saturday, August 19, 2017

H Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε 'Β-'

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πριν από λίγο την αξιολόγηση της Ελλάδας από την κατηγορία 'CCC' στην κατηγορία 'Β-', και τις προοπτικές σε 'θετικές'.

Ιδιαίτερα θετικά τα σχόλια της Fitch σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, με μοναδικό ερωτηματικό να παραμένει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών Τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση,
"η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από την συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και από τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τον ESM μειώνει τους κινδύνους να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη από νέα κρίση εμπιστοσύνης ή από το κτίσιμο από την Κυβέρνηση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Οι 'θετικές' πρροπτικές αντανακλούν την προσδοκία της Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα χορηγήσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018. Στο ανακοινωθέν του στις 15 Ιουνίου 2017 το Eurogroup επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα αποσκοπούν στη διατήρηση μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει στο να υποστηριχθεί η πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Σύμφωνα με την Fitch, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος τυχόν μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων αντιστροφής των πολιτικών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM είναι περιορισμένος".

Aνάπτυξη 1,6% το 2017 & 2,1% το 2018, στο 2,8% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017~2019
Η Fitch προβλέπει στην έκθεσή της ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,6% το 2017 και 2,1% το 2018 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί γύρω στο 2,8% την περίοδο 2017 έως 2-019, υποβοηθούμενο και από τη λειτουργία του κόφτη σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι.
"Η Οικονομία σταδιακά ανακάπτει", αναφέρει η Fitch, προσθέτοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

"Μειωμένο το πολιτικό ρίσκο, μη πιθανές οι πρόωρες εκλογές"
Πολιτική σταθερότητα βλέπει η Fitch τους επόμενους μήνες και μειωμένο πολιτικό ρίσκο. Όπως αναφέρει ο οίκος, "ο Σύριζα νομοθέτησε δύσκολα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην κοινοβουλευτική συνοχή της Κυβέρνησης".
"Μη πιθανές οι πρόωρες εκλογές", αναφέρει η Fitch.

Ερωτηματικό παραμένουν τα NPEs
Ως μοναδική σκιά στην έκθεση της Fitch αναφέρονται τα ιδιαίτερα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών Τραπεζών, τα οποία παραμένουν στο 45%. Αναφέρεται η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου με την νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να γνωρίζει σε ποιό βαθμό αυτός θα αποδειχθεί αποτελεσματικός.

No comments:

Post a Comment