Thursday, August 24, 2017

Κρατική προπαγάνδα επιπέδου Βόρειας Κορέας για το θέμα του συνεδρίου στην Εσθονία

Το σύστημα αισχρής κρατικής προπαγάνδας του τριγώνου Αθηναϊκό Πρακτορείο - ΕΡΤ - Νίκος Παππάς ανέβηκε κατηγορία από προχθές με την ξεδιάντροπη επιχείρηση παραπληροφόρησης σχετικά με το περίφημο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου με την επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προς τους διοργανωτές του συνεδρίου, με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν θα παραστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θεματολογία, διότι "εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό" και "στέλνει λάθος πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη".

Όπως ήταν φυσικό, ξέσπασε μια πολιτική μίνι θύελλα καθώς επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη διπλωματική ενέργεια που προσέβαλλε τους Εσθονούς και ξέπλενε τα εγκλήματα του σταλινισμού και του κομμουνισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό από τις ποικίλες αντιδράσεις, η Κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας και την αντιπολίτευση αλλά και τους Εσθονούς για φιλοναζιστική στάση.

Ρωσική και συριζαϊκή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα

Τη Δευτέρα 21/8 όμως το μεσημέρι το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik δημοσίευσε ένα ψευδές ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε ότι δήθεν η Εσθονική Προεδρία άλλαξε τον τίτλο του συνεδρίου λόγω της αντίδρασης του Κοντονή. Πολύ σύντομα το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναμετέδωσε ψευδώς την είδηση, όπως και η ΕΡΤ και η Κυβέρνηση μέσω δηλώσεων Υπουργών και βουλευτών εμφανίστηκε στην κοινή γνώμη ότι "έδωσε στους Εσθονούς ένα μάθημα Ιστορίας", όπως είναι και ο τίτλος του Sputnik.

O εξειδικευμένος ιστότοπος Ellinika Hoaxes έχει ένα εκτενές ρεπορτάζ για το πως στήθηκε αυτός ο μηχανισμός κυβερνητικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο απλά για μια απλή συντακτική διόρθωση από την Εσθονική Προεδρία και καμμία ουσιαστική μεταβολή στον τίτλο και το περιεχόμενο του συνεδρίου δεν είχε συμβεί.

Η Κυβέρνηση τότε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συμμετοχές στο συνέδριο και ισχυρίστηκε την Τετάρτη μέσω των φερέφωνων της ΕΡΤ ότι "μόνο οκτώ χώρες συμμετέχουν στο συνέδριο", υπονοώντας πάλι ότι η παρέμβαση Κοντονή απέτρεψε κάποιεες χώρες να παραβρεθούν.
Τελικά αποδείχθηκε και αυτό ψευδές και κατασκευασμένο, αφού η εκπρόσωπος Τύπου του εσθονικού Υπουργείου Δικαιοσύνης με δήλωσή της, διευκρίνησε ότι στο συνέδριο συμμετείχαν 19 χώρες και όχι 8, και πως 8 είναι απλά οι χώρες που πήραν την πρωτοβουλία προ δύο ετών για την εγκαθίδρυση ενός Συμβουλίου Διερεύνησης Εγκλημάτων Κομμουνιστικών Καθεστώτων.

Κανονικά διεξήχθη το συνέδριο


Τελικά το συνέδριο διεξήχθη κανονικά την Τετάρτη, χωρίς μειωμένες συμμετοχές. Χαιρετισμό απηύθηνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Urmas Reinsalu, τον συντονισμό του πάνελ είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tartu Olaf Mertelsmann και συμμετείχαν ο Εσθονός ευρωβουλευτής Tunne Kelam, η Anna Kaminsky, διευθύντρια του Γερμανικού Ιδρύματος για την Επανόρθωση από την Ανατολικογερμανική Δικτατορία, ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Andres Kasekamp, ο Καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μολδαβίας Igor Caşu και ο Πολωνός ερευνητής Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης και Αλληλεγγύης.

Δείτε εδώ το πλήρες video του συνεδρίου:



No comments:

Post a Comment