Saturday, July 29, 2017

Τι αποκαλύπτουν τα sms του Βαρουφάκη με τον Τσίπρα για το Grexit του Σόιμπλε

Καυτές αποκαλύψεις από τον Βαρουφάκη για την περίφημη πρόταση για "προσωρινό Grexit" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάιο του 2015.

Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015 αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση "προσωρινού Grexit" που τους είχε κάνει ο Σόιμπλε.

Βαρουφάκης (16:21): Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.Τσίπρας (16:22): Δηλαδή;Βαρουφάκης (16:25): Σου στέλνει μήνυμα για time out...Τσίπρας (16:26): Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;Βαρουφάκης  (16:27): Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.Τσίπρας (16:30): Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.Βαρουφάκης (16:35): Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση.
Τσίπρας (17:50): Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.Βαρουφάκης (17:51): ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;Τσίπρας (17:53): Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.Βαρουφάκης (17:53): ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε.
Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος στην παγίδα του Σόιμπλε
Από την ανταλλαγή των μηνυμάτων είναι φανερό ότι έχει ήδη εκτυλιχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ο Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να το συζητήσει σοβαρά, αν όχι να το αποδεχθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε αυτήν ακριβώς τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Σόιμπλε πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα μέτρα που θα συμφωνούνταν με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ήταν τότε πλέον φανερό σε πολλούς ότι η Γερμανία είχε αποφασίσει να ρισκάρει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως το "μικρότερο κακό" από εκείνην την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ευρωζώνη. Τι είχε συμβεί δηλαδή;

Ο Σόιμπλε είχε απενεργοποιήσει με μια κίνηση τον περίφημο (και εντελώς γελοίο) εκβιασμό που σχεδίαζε ο Βαρουφάκης, να μην πληρώσει δηλαδή η Ελλάδα τα ομόλογα που έληγαν τον Ιούλιο 2015 και τα οποία διακρατούσε η ΕΚΤ και έτσι -υποτίθεται- να προκληθεί τσουνάμι στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Ο πανούργος Γερμανός εκείνη την ημέρα εξουδετέρωσε μια και καλή το δήθεν υπερόπλο Βαρουφάκης. Από εκεί και πέρα η τύχη του Βαρουφάκη ήταν προδιαγεγραμμένη, παρότι ό ίδιος ίσως να μην το κατάλαβε. Από τη στιγμή που ο Σόιμπλε ήταν έτοιμος να δεχθεί την πυρηνική λύση του Grexit που θα σήμαινε πτώχευση και default σε όλα τα ελληνικά ομόλογα, ο χαζοεκβιασμός με τα ομόλογα του Ιουλίου είχε πάει για βρούβες.

Το ωραίο είναι ότι ο πανηλίθιος Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να συζητήσει στα σοβαρά αυτήν την πρόταση, η οποία ήταν ένα ελεγχόμενο Grexit όπου θα υπηρχε διπλή λιτότητα παράλληλα με απώλεια των καταθέσεων και υποβιβασμός του βιoτικού επιπέδου των Ελλήνων κάτω και από της Βουλγαρίας.


No comments:

Post a Comment