Monday, July 10, 2017

Πλήρης απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Την ανακοίνωση της πλήρους απελευθέρωσης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκανε πριν από λίγο με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι.



Στην παλιά πόλη της Μοσούλης παραμένουν μεμονωμένοι θύλακες τζιχαντιστών οι οποίοι μάχονται μέχρι θανάτου αλλά είναι πλέον περιορισμένοι σε συγκεκριμένα κτήρια και αναμένεται να έχουν εξουδετερωθεί και αυτοί σε 2-3 ημέρες.

Η νίκη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ, των Κούρδων Πεσμεργκά και των συμμάχων από δεκάδες χώρες είναι μια καθοριστική καμπή στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πλέον οι τζιχαντιστές δεν ελέγχουν καμία μεγάλη πόλη, παρά μόνο μεμονωμένες κωμοπόλεις και χωριά στην ιρακινή έρημο.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η νίκη έρχεται μαζί έναν βαρύ απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές. Χιλιάδες είναι οι άμαχοι νεκροί από τις οκτάμηνες μάχες και το 80% της δυτικής Μοσούλης είναι πλήρως κατεστραμμένο. Βαρύς ο φόρος αίματος και για τον ιρακινό στρατό, αφού θεωρείται ότι πάνω από το 40% των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων έχουν σκοτωθεί.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από drone που δείχνει το μέγεθος των καταστροφών στη Μοσούλη:

Το διάγγελμα του αλ-Αμπάντι εδώ:

No comments:

Post a Comment