Monday, July 17, 2017

Σοκαριστικά τα ευρήματα της 'διαΝΕΟσις' για το πολιτισμικό χάσμα στη νεολαία

Ανεργία Των Νέων Και Διαγενεακές Σχέσεις Στην Ελλάδα


Σοκαριστικά τα ευρήματα της έρευνας της 'διαΝΕΟσις' για τους πολιτισμικούς παράγοντες της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως πολιτισμική και δευτερευόντως πολιτική και οικονομική.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της νεολαίας έχει κυριολεκτικά καταθέσει τα όπλα σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς ελπίδα, χωρίς μόρφωση, χωρίς διάθεση συμμετοχής στα κοινά. Άνθρωποι αφημένοι στη μοίρα τους, βαδίζουν χωρίς βούληση και σκοπό προς την περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση.

Όπως συμπεραίνεται από την έρευνα, "ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. 'Οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας" συμπληρώνει ο Δημήτρης Μαύρος της MRB, "ανεξάρτητα από ποιους γονείς προέρχονται, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται "ενεργοί πολίτες", αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν "αφιερώνουν χρόνο στον πνευματική καλλιέργεια'.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ολοένα διευρυνόμενο πολιτισμικό χάσμα. Αυτό είναι και το κυρίαρχο πρόβλημα της μεταχρεοκοπικής Ελλάδας.


No comments:

Post a Comment