Tuesday, July 18, 2017

Έκλεισε ένας κύκλος με το θάνατο του Κώστα Μουρσελά

Μετά το θάνατο του Βασίλη Δημητρίου, του Κώστα Κουτσομύτη και του Βαγγέλη Γκούφα, έφυγε χθες από τη ζωή και ο Κώστας Μουρσελάς.
Συνδημιουργοί, φίλοι, ξεχωριστές προσωπικότητες που χάραξαν μια εποχή, ο καθένας με την τέχνη και το ταλέντο του.

Ο Μουρσελάς αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο. Το "Εκείνος κι Εκείνος' και το "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά' θα μείνουν στην ιστορία της νέας ελληνικής δραματουργίας.

Ο Κώστας Μουρσελάς ήταν μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα που μάτωνε πραγματικά για να δημιουργήσει τους ήρωές του.


Είχε μια σχέση αγάπης αλλά και κριτικής με τη λαϊκή τάξη, και δεν χαρίστηκε σε καμία εξουσία, είτε αυτή ήταν η χούντα (την οποία έκανε κουρέλι με το γάντι στο 'Εκείνος και Εκείνος'), είτε ο μικροαστισμός και ο συμβιβασμός της λαϊκής τάξης και της Αριστεράς.


Το "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά" είναι ένας μύθος για την μεταπολεμική Ελλάδα, τη φιλία και τους ανομολόγητους και ανολοκλήρωτους έρωτες μιας γενιάς που δεν πρόλαβε τη σεξουαλική επανάσταση του '70.

Η σχέση του Λούη με τον Κωσταντή μου θυμίζει την καζαντζακική σχέση του Ζορμπά με τον Μπάζιλ. Όπως και ο Ζορμπάς, έτσι και ο Λούης ήταν εμπνευσμένος από υπαρκτό πρόσωπο και η επιρροή του στον Κωνσταντή μου φέρνει στον νου τη σχέση της γνήσιας λαϊκής τάξης του '50 και του '60 με την αστική ιντελιγκέντσια. Μιας σχέσης που τόσο ωραία αποτύπωσαν τότε ο Χατζηδάκης με την απενοχοποίηση του ρεμπέτικου και ο Τσαρούχης με τους πίνακές του.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κώστα από τα παιδικά μου χρόνια.

Υπέροχες αναμνήσεις από το ξενοδοχείο στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου και την Ιωάννα, την πρόωρα χαμένη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του, της αγαπημένης Κλεό και του καλού φίλου Μιχάλη. Το βασίλειο όμως του Κώστα ήταν το μικρό αναγνωστήριο που είχε στο ισόγειο του σπιτιού της Αναγνωστοπούλου. Εκεί ήταν το πνευματικό του εργαστήριο.
Είχα την τιμή να συμβάλλω στην τηλεοπτική μεταφορά του 'Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά' κάνοντας της επιμέλεια της παραγωγής. Θεωρώ αυτήν την εμπειρία μια από τις κορυφαίες της μέχρι τώρα ζωής μου.

Στο βίντεο εδώ μπορείτε να δείτε το πως γυρίστηκε η σειρά και να ακούσετε τον Κώστα Μουρσελά να απομυθοποιεί με απίστευτη σεμνότητα, ταπεινότητα και θάρρος το ρόλο του συγγραφέα και του σεναριογράφου.

Ένα θάρρος που έχουν μόνο οι μεγάλοι δημιουργοί και οι πολύ ώριμοι πνευματικοί άνθρωποι.


Αντίο Κώστα, σ' ευχαριστώ για όλα.

No comments:

Post a Comment