Tuesday, July 18, 2017

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχθεί την ΠΓΔΜ στους κόλπους του αφού η νέα Κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια έχει δεσμευθεί στις ΗΠΑ ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αλλαγή της ονομασίας και να συμβιβαστεί με την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί σε 3-4 μήνες και η εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να γίνει πριν από την άνοιξη του 2018.

Η άνοδος στην εξουσία του Ζάεφ δημιουργεί τις συνθήκες για επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Από εδώ και πέρα η πίεση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό της Κυβέρνησης των Συριζανελ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλέσει και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

fb

Ενημέρωση 1 - 18/7/2017 21:20 | Δημητρώφ: Να βρούμε μια λύση που δεν θα τσαλακώνει το γόητρο των χωρών μας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Τρίτη στις Βρυξέλλες αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την κοινή συνεδρίαση με τους Επιτρόπους Μογκερίνι και Χάν, ο Δημητρώφ δήλωσε ότι η χώρα του για πρώτη φορά θα διαπραγματευθεί ουσιαστικά. "Δεν έχουμε φόβο να διαπραγματευθούμε, αλλά και δεν θα διαπραγματευθούμε με φόβο", τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα" και πως πρέπει να υπάρξει πολύ προσεκτικός χειρισμός και από τις δυο πλευρές.


Στο ερώτημα αν η Κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει καθώς δεν μπορεί να αποκαλύψει τις θέσεις της χώρας του, αλλά πρόσθεσε πως "μπορούμε και πρέπει να να βρούμε μια λύση που δεν θα τσαλακώνει το γόητρο καμμίας από τις δυο χώρες." "Δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι από αυτήν τη διαδικασία", τόνισε.

Οι δηλώσεις του Δημητρώφ εδώ:


No comments:

Post a Comment