Monday, July 31, 2017

10 νεκροί και τεράστια αποχή στις εκλογές βίας και νοθείας στη Βενεζουέλα

Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός της βίαιης καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων την Κυριακή στη Βενεζουέλα με αφορμή την αμφιλεγόμενη εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης.


Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή από αυτήν την αντισυνταγματική εκλογή, την οποία καταδίκασαν το σύνολο σχεδόν των χωρών της Λατινικής Αμερικής και οι ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε αντιδράσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλυ δήλωσε ότι η εκλογή είναι "ντροπή" και "άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής του καθεστώτος Μαδούρο, πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν σε σύνολο περίπου 19,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η αντιπολίτευση αντικρούει αυτούς τους ισχυρισμούς και λέει ότι ψήφιαν περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες.


Πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τον ενεργειακό τομέα και που αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και εντός της ημέρας.



Eνημέρωση 1 - 31/7/2017 14:40 | H Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την 'ανησυχία της για την πορεία της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα'

Η εκπρόσωπος της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε δήλωση πριν από λίγο όπου εκφράζεται η 'ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα', εκφράζεται λύπη για τα θύματα των διαδηλώσεων και γίνεται έκκληση για τήρηση του κράτους δικαίου.
Στη δήλωση εκφράζεται η σαφής αντίθεση της ΕΕ στη συνταγματική διαδικασία που έχει δρομολογήσει το καθεστώς Μαδούρο, καθώς "μια Συνταγματική Συνέλευση που θα έχει εκλεγεί υπό αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Θα διευρύνει το χάσμα και θα απονομιμοποιήσει ακόμη περισσότερο τους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς της Βενεζουέλας".

Eνημέρωση 2 - 31/7/2017 16:00 | H Μογκερίνι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις Κυβερνήσεις της ΕΕ για μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες πως η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται σε διαβούλευση με τις Κυβερνήσεις της ΕΕ για μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ως προς το θέμα της Βενεζουέλας.

No comments:

Post a Comment