Thursday, June 8, 2017

Το θέατρο της "καλής λεκτικής διατύπωσης"

Από το "too good to be true" στο "μια καλή λεκτική διατύπωση" μια Συριζομπαρούφα δρόμος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μας περιέγραψε χθες το ιδανικό σενάριο για την ελληνική Κυβέρνηση στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. "Μια καλή λεκτική διατύπωση που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης."

Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν ο Τσακαλώτος και ο Τσίπρας είναι μια διατύπωση για να πουλήσουν κάποιο σανό στο κομματικό ποίμνιο.

Διότι μια "καλή λεκτική διατύπωση" χωρίς σαφή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους δεν είναι αρκετή για ένταξη της Ελλάδας στο QE. H EKT δεν είναι πολιτικό όργανο για να λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια. Χρειάζεται δεδομένα. Και μια διατύπωση που θα περιγράφει μέτρα "που θα ληφθούν όταν κλπ κλπ" είναι είναι διατύπωση που εμπεριέχει προϋποθέσεις (ολοκλήρωση της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης κλπ).

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE βασιζόμενη σε μια διατύπωση, η οποία όσο θετική και να είναι, θα εμπεριέχει -έστω και σε μια λέξη- προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Γι αυτό η "καλή λεκτική διατύπωση" έχει μοναδικό σκοπό την τροφοδοσία σανού στους χαχόλους.

Ο Βίζερ του Euroworking Group δήλωσε ότι υπάρχουν 95% πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.
Εγώ θεωρώ πιθανότερη εξέλιξη να υπάρξει κατ'αρχάς συμφωνία στο Eurogroup αλλά η Ελλάδα να "επιφυλαχθεί" για μια "πολιτική δήλωση" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22/23ης Ιουνίου. Θα πρόκειται για ένα φτηνό πολιτικό θέατρο, αφού η απόφαση θα έχει ήδη ληφθεί, απλά ο Τσίπρας θα λάβει ένα επικοινωνιακό αντίδωρο το οποίο δεν θα έχει καμία ουσιαστική αξία για την ΕΚΤ και το χρέος αλλά θα χρησιμεύσει ως φύλλο συκής για να αποφευχθεί το πλήρες ξεβράκωμα ενώπιον του ελληνικού λαού.

No comments:

Post a Comment