Wednesday, June 28, 2017

Η αβάσταχτη γελοιότητα και σαχλαμάρα των δραχμιστών

Με αφορμή την απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκκαθάριση τις Τράπεζες Veneto και Popolare di Vicenza προστατεύοντας τους ομολογιούχους και τους καταθέτες μέσω ενός μεγάλου πακέτου κρατικής ενίσχυσης, ο γελοίος δραχμιστής και πρώην μεγαλοστέλεχος του Σύριζα Κώστας Λαπαβίτσας έγραψε χθες το εξής θριαμβολογικό tweet:
"Οι Τραπεζικές Οδηγίες της ΕΕ γίνονται κουρελόχαρτα, όταν αποφασίσει το εθνικό κράτος. Η Ιταλία μόλις μας έδειξε πως."

Η απόλυτη ασχετοσύνη.
Τι συνέβη: Η ΕΚΤ έκρινε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δύο Τράπεζες καταρρέουν και παρέπεμψε το ζήτημα στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό "Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης" (SRB), το οποίο έκρινε ότι οι δυο ιταλικές Τράπεζες δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και παρέπεμψε το ζήτημα στις εθνικές ιταλικές αρχές όπως ρητά προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία γαι την Τραπεζική Ένωση.
Οι ιταλικές αρχές έκριναν ότι η εκκαθάριση των Τραπεζών χωρίς κρατική στήριξη θα προκαλούσε σοβαρό κλονισμό της ιταλικής Οικονομίας, καθώς κούρεμα των ομολογιούχων θα έπληττε σοβαρά την πιστοληπτική διαβάθμιση χιλιάδων ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατέχουν ομόλογα των εν λόγω Τραπεζών. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε την κρατική στήριξη του χαρτοφυλακίου των δυο Τραπεζών και ζήτησε -ώς όφειλε- την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν αφού εξέτασε τα στοιχεία, έδωσε την ανεπιφύλακτη έγκρισή της για το σχέδιο διάσωσης των ομολογιούχων και των καταθετών.

Όλο το σχέδιο δηλαδή είχε την πλήρη έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών και δεν υπήρχε κανένα δήθεν πραξικόπημα των ιταλικών αρχών κατά του θεσμού της Τραπεζικής Ένωσης.

Άλλο ένα παράδειγμα όπου οι δραχμιστές δείχνουν απόλυτη άγνοια των ευρωπαϊκών θεσμών και των διαδικασιών.
Πάντα γελοίοι και σαχλαμάρες.



No comments:

Post a Comment