Monday, May 8, 2017

Ο πιο σκληρός υποστηρικτής του Grexit αποδομεί την επιστροφή στη δραχμή

O Βαυαρός Υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ υπήρξε από το 2012 και μετά ο πιο σκληρός υποστηρικτής του Grexit στη Γερμανία. Τώρα κάνει μια θεαματική κωλοτούμπα και παραδέχεται: "Το Brexit μας δείχνει ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί".

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel ο Ζέντερ απαριθμεί τέσσερεις λόγους που τον έκαναν να αλλάξει στάση στο θέμα του Grexit:

- «Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιλέξει τώρα ένα διαφορετικό δρόμο από ό,τι το 2015 με τον Βαρουφάκη. Μπορεί και ο διάδοχός του ο Τσακαλώτος να προέρχεται από μια αντίθετη ιδεολογία αλλά στους τόνους τουλάχιστον υπάρχει μια εμφανής προσπάθεια να κάνει λογικές διαπραγματεύσεις.»

- Δεύτερος λόγος σύμφωνα με τον Ζέντερ είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. «Θα ήταν λάθος να ξεριζώσουμε τώρα αυτό το δεντράκι».

- 3ο: Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αξιόπιστο σχέδιο για το Grexit, σύμφωνα με τον Ζέντερ. «Από την υπόθεση του Βrexit φαίνεται το πόσο δύσκολο θα ήταν να εφαρμοστεί το Grexit».

- Τέταρτος λόγος σύμφωνα με τον Ζέντερ είναι το ίδιο το Brexit. Η αποχώρηση της Βρετανίας έχει δημιουργήσει ήδη «τόσα πολλά προβλήματα που θα ήταν υπερβολική επιβάρυνση [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] να συνεχίζουμε κι άλλο αυτήν τη συζήτηση. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι τώρα υπό μια συνολική ευρωπαϊκή οπτική ο καλύτερος τρόπος.»


Αποδόμηση των επιχειρημάτων των δραχμιστών


Η παραδοχή του Ζέντερ για την έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου για το Grexit και τα ανυπέρβλητα νομικά και πολιτικά εμπόδια που θα έκαναν αδύνατη την εφαρμογή του, αποδομούν πλήρως τα επιχειρήματα των εν Ελλάδι δραχμιστών.

Όπως πολλοί έχουμε επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν, δεν υπάρχει συντεταγμένο Grexit. Το μόνο Grexit που είναι εφικτό είναι με ασύντακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα σήμαινε συνολική χρεοκοπία της χώρας, των Τραπεζών και της ιδιωτικής Οικονομίας και αυτόματη απώλεια όλων των καταθέσεων. Το αποτέλεσμα θα ήταν συνθήκες ζούγκλας τύπου Κεντρικής Αφρικής.

Ο Μάρκους Ζέντερ στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, 8 Μαΐου 2017 [φωτό: Υπουργείο Οικονομικών Βαυαρίας]



No comments:

Post a Comment