Wednesday, May 31, 2017

Γιατί δεν έχει ο Σόιμπλε όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο

Πάνω στον Σόιμπλε ρίχνουν οι περισσότεροι (και εντός και εκτός Ελλάδος) τις ευθύνες για το αδιέξοδο με το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup.
Είναι όμως ο μη ευέλικτος Γερμανός πολιτικός ο υπαίτιος του αδιεξόδου;
Για να καταλάβουμε πως έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις 5 Ιουλίου 2015 όταν πραγματοποιήθηκε το εγκληματικό δημοψήφισμα του Τσίπρα.

Μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος του "δημοψηφίσματος" την Δευτέρα 6 Ιουλίου συγκλήθηκε στο Βερολίνο μια άτυπη σύσκεψη της ηγετικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Σόιμπλε και δεν γνωρίζω αν παραβρέθηκε και η Μέρκελ.
Η επωδός των παρευρισκομένων ήταν ότι "μετά από αυτό το αποτέλεσμα, η Ελλάδα θέτει εαυτήν εκτός Ευρωζώνης. Τέλος, Schluß."

Τη Δευτέρα το βράδυ μεσολαβεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η μεσολάβηση Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ κλπ, και πείθεται η Μέρκελ να πάει σε Σύνοδο Ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποδεχθεί χψω κλπ.
Ο Σόιμπλε το ακούει με δυσθυμία, κάνει την Μερκελοεντολή φιλοτιμία αλλά λέει "για να τουμπάρω την κοινοβουλευτική ομάδα χρειάζομαι ένα καρότο". Και το καρότο ήταν ο απαράβατος όρος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Πάνε στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 12/7 και γυρίζουν στη Μπούντεσταγκ με τη συμφωνία των 17 ωρών που περιέχει τα πάντα όλα. Υπερταμείο, ΔΝΤ κλπ.

Παρόλα αυτά, στην ψηφοφορία που έγινε στις 17/7 στην Μπούντεσταγκ 50 (πενήντα!) βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών ψήφισαν κατά του προγράμματος. Ψήφισαν δηλαδή κατά της σωτηρίας της Ελλάδας, αψηφώντας την κομματική γραμμή. Ανήκουστο στα 10 χρόνια παντοδυναμίας της Μέρκελ και σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της και το image της.

Η συμμετοχή λοιπόν του ΔΝΤ, ήταν το ύστατο τρυκ του Σόιμπλε για να πείσει τους βουλευτές της CDU & CSU να ψηφίσουν να σωθεί η Ελλάδα, και παρόλα αυτά 50 βουλευτές καταψήφισαν!
Άρα, ενώ μπορούμε να κάνουμε κριτική στον Σόιμπλε για άλλα (δυσκίνητος, δύσπιστος, τυπολάτρης κλπ), εν τούτοις το αδιέξοδο που ζούμε οφείλεται στον εγκληματία Τσίπρα που με το κίβδηλο δημοψήφισμά του κόντεψε να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη και να την καταστρέψει. Τώρα απλά ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του εγκλήματος.

No comments:

Post a Comment