Monday, May 15, 2017

Στρατηγική ήττα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τον Μάρτιν Σουλτς

Οδυνηρή ήττα με προεκτάσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου υπέστησαν χθες οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Στο παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών και σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε αναδειχθεί σε τελική πρόβα για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το SPD έχασε την εξουσία, κάτι είχε συμβεί μόνο μια φορά ξανά τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ήττα πλήττει καίρια και το προφίλ του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε -λανθασμένα όπως φαίνεται- αναγάγει το αποτέλεσμα των εκλογών στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό κρατιδίου της Γερμανίας σε πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU παίρνουν 33% των ψήφων και 72 έδρες, το SPD 31,2% και 69 έδρες, οι Φιλελεύθεροι του FDP 12,6% και 28 έδρες, το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία 7,4% και 16 έδρες, οι Πράσινοι 6,4% και 14 έδρες, ενώ η Αριστερά (Die Linke) απέτυχε να μπει στην τοπική Βουλή αφού έλαβε 4,9% (με όριο το 5%).

Δυσαρέσκεια από τη διακυβέρνηση

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων και των απαντήσεων των ψηφοφόρων στα exit polls, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν σημαντικό μέρος της δύναμής τους επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεώρησε ότι η διακυβέρνηση που έκαναν μαζί με τους Πράσινους ήταν αποτυχημένη.
Ενδεικτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι στo exit poll της infratest dimap γύρω από τα κεντρικά ζητήματα διακυβέρνησης:
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πίστη των ψηφοφόρων στα θέματα που ίδιοι θεωρούν κεντρικά στην πολιτική τους αφήγηση. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική πολιτική για την οικογένεια, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Παιδεία και η Οικονομία είναι οι τομείς πολιτικής στους οποίους το SPD απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών. Και ενώ η Παιδεία είναι ένας τομέας το οποίο διαχειρίστηκαν οι Πράσινοι στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όλοι οι υπόλοιποι τομείς καταγράφονται ως καθαρές αποτυχίες διακυβέρνησης από το SPD.

H αντανάκλαση στο πρόσωπο του Σουλτς και στις ομοσπονδιακές εκλογές

Η ήττα του κόμματός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει άμεση αντανάκλαση στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Λανθασμένα ο ίδιος είχε αναγάγει τις τοπικές εκλογές ως πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές (ίσως και επειδή ο ίδιος κατάγεται από αυτό το κρατίδιο), με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το περίφημο “φαινόμενο Σουλτς” τελείωσε άδοξα. Η ηγέτης του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Νο2 του κόμματος Χανελόρε Κραφτ παραιτήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ο ίδιος ο Σουλτς δήλωσε πως πρόκειται για μια βαριά ήττα και για το κόμμα του και για τον ίδιο.

Αλλαγή των συσχετισμών στην Άνω Βουλή

Η διαφαινόμενη ανάληψη της εξουσίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από τους Χριστιανοδημοκράτες, ιδίως αν συνασπιστούν με το FDP, δημιουργεί και έναν σοβαρό αντίκτυπο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφού οι έξη έδρες που αντιπροσωπεύει το κρατίδιο στην ομοσπονδιακή Άνω Βουλή θα αλλάξουν τους πλειοψηφικούς συσχετισμούς και καθιστούν σχεδόν αδύνατη πια τη συγκρότηση πλειοψηφιών από τους Σοσιαλδημοκράτες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Κερδισμένοι οι Φιλελεύθεροι

Μεγάλοι κερδισμένοι των χθεσινών εκλογών είναι οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οποίοι πέτυχαν το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας του στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Η επιτυχία αυτή αναμένεται να τους προσδώσει ένα ισχυρό momentum στον αγώνα που θα κάνουν στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Merkel, die unkaputtbare”

Η μεγάλη κερδισμένη όμως των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η Άγγελα Μέρκελ, η οποία κερδίζει σημαντικούς πόντους στο ηγετικό της προφίλ προβάλλοντας τις ιδιότητες της σοβαρότητας και της ικανής διακυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος από το Der Spiegel, το οποίο χαρακτήρισε την Kαγκελάριο “unkaputtbar”, δηλαδή “μη εξολοθρεύσιμη”.




No comments:

Post a Comment