Tuesday, January 31, 2017

Mαζί στα μέτρα, χώρια στο χρέος

Η συνεδρίαση του Eurogroup έφερε δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές.
  1. Οι Θεσμοί εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο στα αιτήματά τους για άμεση λήψη και ψήφιση μέτρων για μετά το 2018
  2. Το ΔΝΤ "διέρρευσε" μια πολύ σκληρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οδηγούν σε αδιέξοδο αυτές οι φαινομενικά αντικρουόμενες στάσεις;
Η απάντησή μου είναι πως όχι. Μάλλον δείχνουν την πορεία των πραγμάτων.

Η ανάγνωσή μου για τη κατάσταση, μετά και από μια σειρά συζητήσεων με ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, είναι ότι θα αποσυνδεθεί η υπόθεση του κλεισίματος της αξιολόγησης από την τελική απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα.


Σύμφωνα με αυτό το road map, οι Θεσμοί θα παραμείνουν με ενιαίο μέτωπο έναντι της ελληνικής Κυβέρνησης τις επόμενες 3 κρίσιμες εβδομάδες ως προς το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να αποδεχθεί και να νομοθετήσει η ελληνική Κυβέρνηση. Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και ως προς τα ποσά της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για να βγει το Μεσοπρόθεσμο με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.


Το αν θα δεχθεί η Κυβέρνηση να κάνει το δύσκολο συμβιβασμό είναι φυσικά ένα μεγάλο ερώτημα. Το δίλημμα όμως είναι αμείλικτο: αν δεν συμφωνήσετε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, τότε ο Ιούλιος και η χρεοκοπία είναι κοντά.

Και με το ΔΝΤ τι θα γίνει;


Το ενιαίο μέτωπο των Θεσμών για τα μέτρα είναι αυτό που διευκολύνει τις εξελίξεις. Αν η ελληνική Κυβέρνηση συμφωνήσει, τότε και το ΔΝΤ θα συνυπογράψει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς να χρειάζεται ακόμη να πάει η Λαγκάρντ στο ΔΣ του Ταμείου με επίσημη εισήγηση για χρηματοδότηση της Ελλάδας κάτι που αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της ιδιαίτερα αρνητικής μελέτης βιωσιμότητας του χρέους και της αδυναμίας έγκρισης άλλων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν -τουλάχιστον- από τις γερμανικές εκλογές.

Με την υπογραφή του ΔΝΤ στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Σόιμπλε μπορεί να αποφύγει να χρειαστεί να πάει σε ψηφοφορία στη Bundestag, καθώς το ΔΝΤ θα "παραμένει στο πρόγραμμα", απλά η επίσημη απόφαση του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πάει για αργότερα προς τα τέλη του 2017 (ίσως και ακόμη αργότερα, και τελικά ίσως και ποτέ).
Θα πρόκειται δηλαδή μια μίνι επανάληψη της διαδικασίας του Μαΐου του 2016.

Το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στα μέτρα και την εφαρμογή τους από την Ελλάδα, χωρίς να λύνεται στο άμεσο μέλλον το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Και με τη συμμετοχή στο QE και την έξοδο στις αγορές τι θα γίνει;


Αν υιοθετηθεί αυτή η φόρμουλα, το QE και η έξοδος στις αγορές πάνε πολύ πίσω.


No comments:

Post a Comment