Thursday, January 19, 2017

Η στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα από τα αρχεία της CIA

Ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο ήρθε στη δημοσιότητα από την CIA, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια εμπιστευτική ανάλυση που συντάχθηκε το 1988 (ένα χρόνο μετά την κρίση του Σισμίκ) και η οποία αποχαρακτηρίστηκε μερικώς (κάποια σημεία παραμένουν διαβαθμισμένα) και αναφέρεται στην στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, και τις στρατιωτικές προοπτικές των δύο χωρών και την εύθραυστη ισορροπία στην Κύπρο.

Η έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δεν πρόκειται για μια απλή έκθεση κάποιων αναλυτών της CIA αλλά για την επίσημη θέση του διοικητή της CIA και του συνόλου των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.


"Η ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα"

Η έκθεση των 37 σελίδων αναφέρεται αναλυτικά στα γεγονότα του Μαρτίου 1987, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Σισμίκ επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάθρακες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και την κρίση που επακολούθησε.

Το πιο σημαντικό ίσως συμπέρασμα της έκθεσης της CIA είναι ότι η επιδιωκόμενη (κυρίως από την Ελλάδα) στρατιωτική ισορροπία και ισοδυναμία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι διατηρήσιμη επί μακρόν.
"Η Ελλάδα έχει αρκετά μικρότερο πληθυσμό και μικρότερο βιομηχανικό δυναμικό και δεν μπορεί να αναμένει ότι μπορεί να διατηρήσει εις το διηνεκές την ισοδυναμία με την Τουρκία, παρ' όλη την εθνική δέσμευση για κάτι τέτοιο και τη συνεχιζόμενη διεθνή στρατιωτική βοήθεια".

To πλήρες έγγραφο της CIA εδώ:

No comments:

Post a Comment