Monday, December 19, 2016

Σοκαριστική η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη αλλά δεν θα επηρεάσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Συγκλονιστική και απεχθέστατη η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα από έναν προφανώς Ισλαμιστή Τούρκο, ο οποίος ήταν νεαρός αστυνομικός, 22 ετών. Πυροβόλησε 4-5 φορές τον πρέσβη και φώναζε "Αλλάχου άκμπαρ", "Να θυμάστε το Χαλέπι", "Εσείς σκοτώνετε εκεί, εσύ θα πεθάνεις εδώ".

Ο δράστης ίσως έδρασε μόνος του, αλλά υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα για τη δολοφονία, όπως είναι η ελλιπέστατη φύλαξη του πρέσβη.

Η κατάσταση στην Τουρκία προμήνυε για κάτι άσχημο εδώ και μέρες. Την περασμένη Τρίτη υποστηρικτές των Σύρων ανταρτών, μεταξύ των οποίων και δεκάδες υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό προξενείο και φώναζαν "εκδίκηση για το Χαλέπι".
Η τουρκική αστυνομία όπως φαντάζεστε, απλά παρατηρούσε από απόσταση.

Παρόλη τη σοβαρότητα της κατάστασης, θεωρώ ότι αυτό το τραγικό περιστατικό δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται εδώ και καιρό σε φάση πλήρους συννενόησης και συνεργασίας. Ο Ερντογάν τηλεφώνησε αμέσως στον Πούτιν, ενώ ο Τσαβούγλου έφτασε ήδη σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο δε Πούτιν κατέθεσε σήμερα στη Δούμα το σχέδιο νόμου για την κατασκευή του Turkish Stream. Tην άλλη εβδομάδα δε, είναι προγραμματισμένη τριεθνής συνάντηση στο Ιράν για το Συριακό και η οποία δεν θα αναβληθεί λόγω της δολοφονίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονία του. Ο δράστης φαίνεται στα αριστερά της φωτογραφίας.

No comments:

Post a Comment