Thursday, October 20, 2016

Στο France 24 για τη CETA

Συμμετείχα χθες σε ένα τηλεοπτικό πάνελ στο France 24 με θέμα την ευρωκαναδική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και υπηρεσιών, γνωστή ως CETA.

Πρόκειται για ένα θέμα που δεν συζητείται σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα και που, αν τελικά εγκριθεί, θα ανοίξει ένα τεράστιο οικονομικό χώρο για την ευρωπαϊκή Οικονομία στον Καναδά αλλά και στη Βόρεια Αμερική ευρύτερα.

Το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν απασχολεί την Ελλάδα είναι δείγμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που κατατρώγεται με τα επουσιώδη και λειτουργεί ως κομπάρσος στα ουσιώδη. Αντί να κατανοήσουμε που κρίνεται πραγματικά το μέλλον μας, αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντεγκλήσεις, καφενειακού τύπου τις περισσότερες φορές.

Η CETA είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να αποκτήσει πλέον αυτήν την περίφημη εξωστρέφεια. Ο Καναδάς είναι μια πάρα πολύ καλή περίπτωση γιατί υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των δυο χώρών και έχει μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες ελληνικές κοινότητες.

Με τη CETA θα μπορούν ελληνικές εταιρείες να πωλούν ελεύθερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στον Καναδά, να δραστηριοποιηθούν Έλληνες μηχανικοί, αρχιτέκτονες και κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε καναδικά επενδυτικά κεφάλαια.
Αντίστοιχα, θα μπορούν να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα καναδικές εταιρείες, με αποτέλεσμα νέες θέσεις εργασίας.
Υπάρχουν αντιρρήσεις για τη συμφωνία, κυρίως από το κρατίδιο της Βαλωνίας στο Βέλγιο, διότι φοβούνται τον ανταγωνισμό των Καναδών κτηνοτρόφων και την πιθανότητα Καναδικές εταιρείες να εξαγοράσουν βελγικές κρατικές εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες.

Αδύνατο σημείο της συμφωνίας είναι το νομικό καθεστώς, καθώς αρμόδιο για την επίλυση διαφορών δεν είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά ένα 'Tribunal' όπου θα συμμετέχουν Ευρωπαίοι, Καναδοί αλλά και ανεξάρτητοι δικαστικοί.

Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου το οποίο να ενσωματώσει μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και στο οποίο να υπαχθούν όλες οι Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ.

Το μέλλον της συμφωνίας κρίνεται σήμερα και αύριο στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


No comments:

Post a Comment