Sunday, September 25, 2016

Απόδραση μέσω δήθεν αδιεξόδου για το χρέος;

«Ενδεχόμενο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το χρέος θα φέρει κάλπες, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη». Αυτό μας λέει σήμερα η Real News, η οποία θεωρείται ότι έχει πολύ καλή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα εντός του Μαξίμου.


Το συμπέρασμα είναι ότι χτίζεται αφήγημα απόδρασης μέσω δήθεν αδιεξόδου για το χρέος.
Όπως γράφω εδώ και βδομάδες, η απόφαση του Eurogroup στις 24/25 Μαΐου -την οποία συνυπέγραψε ο Τσακαλώτος άρα και συνολικά η ελληνική Κυβέρνηση- είναι σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους: Η συζήτηση θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 πριν τη λήξη του Μνημονίου. Τότε θα συνταχθούν και επικαιροποιημένες αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους που θα δείχνουν πόση ελάφρυνση χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο και άστοχο να πει κανείς ο,τιδήποτε διότι ουδείς γνωρίζει αν η ελληνική Οικονομία θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017 και μετά, για να μπορούν να γίνουν projections για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Στην απόφαση δε του Eurogroup δεν υπάρχει κανένα deadline για απόφαση για το χρέος ως το τέλος του 2016, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Τσίπρας. Απλά το ΔΝΤ δήλωσε τότε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η μόνη λοιπόν σοβαρή εξήγηση για μια τόσο εμφανώς ψευδή αφήγηση για το χρέος είναι ότι κατασκευάστηκε με σκοπό να δικαιολογήσει την απόδραση.

Για τα κίνητρα και τις αιτίες αυτής της στρατηγικής μπορούν να γίνουν διάφορες εικασίες και σενάρια. Πιθανόν και να σχετίζεται με τις αναμενόμενες εκλογικές και πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία τους επόμενους μήνες. Τα περισσότερα σενάρια για τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών είναι ιδιαίτερα δυσμενή για την Κυβέρνηση, με σημαντικότερο την σχεδόν σίγουρη ανάληψη της εξουσίας στη Γαλλία από τη Δεξιά.

Φυσικά, όπως και με όλα τα σενάρια, μπορεί να μείνει απλά ως απειλή ή να μπει στο συρτάρι. Ή να αποτελεί απλά ένα είδος εκβιασμού από τον Τσίπρα προς το εσωτερικό του μέτωπο ενόψει Συνεδρίου.

Ίδωμεν.



No comments:

Post a Comment