Friday, July 22, 2016

Η επόμενη μέρα του νέου εκλογικού νόμου και η κρίση στην Τουρκία


O Τσίπρας υπέστη χθες μια πολιτική ήττα με την αδυναμία του να συγκεντρώσει 200 ψήφους για τον νέο εκλογικό νόμο αλλά ακόμη και 180 για να μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η προσπάθεια συναλλαγής με τη Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να συγκαλυφθεί παρά την προσπάθεια τη δραματική προσπάθεια του Βούτση.

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια πιο 'πονηρή' διαδικασία, καθώς αν δεν συγκεντρωθούν τώρα 180 ψήφοι, τότε στην επόμενη Βουλή θα χρειάζονται οπωσδήποτε 180 ψήφοι για να εγκριθεί η αναθεώρηση όποιων άρθρων αποφασιστεί από την τωρινή Βουλή να αναθεωρηθούν.
Για να το κάνουμε λιανά, αν δεν συγκεντρώσει τώρα ο Σύριζα 180 ψήφους για την εκλογή του ΠτΔ απευθείας από το λαό πχ, τότε αν στην επόμενη Βουλή είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου πάει περίπατο. Και εφόσον ο Τσίπρας είπε ότι οι Συριζανέλ θα δέχονταν να τεθούν προς αναθεώρηση και άρθρα που θα ήθελε η ΝΔ μόνο αν ψήφιζε χθες τον εκλογικό νόμο, τότε οι περισσότερες από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει μεθαύριο ο Σύριζα απλά δεν θα περάσουν από την επόμενη Βουλή. Ίσως το μόνο άρθρο που ενδέχεται να αναθεωρηθεί τελικά να είναι το περιβόητο άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, καθώς θα είναι δύσκολο στη ΝΔ να αρνηθεί την ακύρωση της συγκεκριμένης διάταξης.
Περισσότερα θα μπορέσουμε να εικάσουμε το φθινόπωρο. Μέχρι τότε αναγκαστικά θα μείνουμε στο επίπεδο των σεναρίων.


Αυτά όμως είναι σχετικά μακρινά ζητήματα. Αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις είναι τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ή ό,τι άλλο προκύψει από τις εξελίξεις) σε σχέση με το δίπολο Σύριζα-ΝΔ. Η χθεσινή διαδικασία είναι φανερό ότι διηύρηνε το χάσμα αυτών των κομμάτων με το Σύριζα, αφού ειπώθηκαν και βαρειές εκφράσεις. Κανείς δεν γνωρίζει όμως πότε θα γίνουν οι εκλογές και τι μορφή θα έχει ο χώρος της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου τότε. Αναπόφευκτα όμως θα προκύψουν κάποια στιγμή σοβαρά ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα γι αυτόν το χώρο: Θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση με τη ΝΔ αν αυτή είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές ή θα πεισθεί από τις 'αντι-νεοφιλελεύθερες' σειρήνες του Τσίπρα; Με τον ακόμη ισχύοντα πάντως εκλογικό νόμο το δεύτερο σενάριο είναι σχεδόν αδύνατο να τελεσφορήσει εφόσον συνεχίσουν να έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η ΧΑ και το ΚΚΕ (σχεδόν σίγουρο).

Παράλληλα όμως έχουμε και το τεράστιο θέμα της Τουρκίας, με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την επικείμενη επαναφορά της θανατικής ποινής να κάνουν την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών νομικά και πολιτικά αδύνατη. Το μεγάλο όμως θέμα που προκαλείται από τις εξελίξεις είναι η de facto κατάρρευση του δόγματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο προέβλεπε εξομάλυνση των σχέσεων διαμέσου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Αυτό το δόγμα πάει πλέον περίπατο και πρέπει πολύ σύντομα να δούμε από τι θα αντικατασταθεί. Δύσκολη εξίσωση και οι παίκτες στο ελληνικό ταμπλώ είναι απλά σκράπες για τόσο απαιτητικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Γι αυτά τα θέματα μίλησα σήμερα το πρωΐ με τον Ηλία Κανέλλη στον Αθήνα 984.



No comments:

Post a Comment