Wednesday, July 20, 2016

42 χρόνια μετά


Είναι πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει από εκείνη την αποφράδα ημέρα που έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για να μπορούμε να βλέπουμε πια καθαρά εκείνα τα γεγονότα.

O πόνος για τους σκοτωμένους και τους ξεριζωμένους έχει μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το αιτιατό από την αιτία στην Ιστορία.

Η εισβολή στην Κύπρο δεν έγινε έτσι τυχαία. Κάποια γεγονότα και κάποιες ενέργειες την προκάλεσαν, και για ένα μεγάλο μέρος αυτών των ενεργειών υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Φυσικά και οι Τούρκοι είχαν από τη δεκαετία του '50 σχέδιο διχοτόμησης, φυσικά και οι Αμερικανοί έπαιξαν ένα βρώμικο διπλό παιγνίδι, αλλά η κύρια αιτία για την πρόκληση αυτής της τραγωδίας είναι η εθνική μας τύφλωση, ο μεγαλοϊδεατισμός και η μισαλλοδοξία.

Όταν αρχίσουμε να κατανοούμε ότι οι εθνικές ήττες προκαλούνται κυρίως από δικά μας λάθη, τότε ίσως μπορέσουμε και να κατανοήσουμε πως φτάσαμε και στη διεθνή οικονομική επιτροπεία και κυρίως, να αποφύγουμε να επαναλάβουμε τραγικά λάθη στο μέλλον.


No comments:

Post a Comment