Wednesday, June 1, 2016

Mετεξεταστέα η ΝΔ στην υπόθεση της τροπολογίας για τις offshore

Πολλές φορές στην πολιτική, οι καταστάσεις περιγράφονται πιο γλαφυρά με ποδοσφαιρικούς όρους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η υπόθεση των τροπολογιών για τις offshore Υπουργών και βουλευτών και οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια σπάνια πολιτική ευκαιρία, την οποία κυριολεκτικά χάρισε η Κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση και την οποία η ΝΔ απέτυχε να αξιοποιήσει, σαν να έχει πάρει ένας ποδοσφαιριστής πάσα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε κενή εστία και να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

Τα αυτογκόλ της Νέας Δημοκρατίας

- Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 19 Μαΐου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου (για σχεδόν 72 ώρες δηλαδή), που συζητήθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που περιείχε το περίφημο άρθρο 178 του Νόμου (πλέον) 4389/2016 και το οποίο επέτρεπε σε Υπουργούς, βουλευτές και δημόσιους λειτουργούς να κατέχουν ή να διευθύνουν εταιρείες σε χώρες “φορολογικά συνεργάσιμες”, κανένας βουλευτής, στέλεχος ή επιστημονικός συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να αναγνώσει σωστά τη συγκεκριμένη διάταξη και έπρεπε να έρθει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα μια εβδομάδα αργότερα για να τους ανοίξει τα μάτια.
Εντυπωσιακή ολιγωρία και ανεπάρκεια δηλαδή και σε πολιτικό και σε επιστημονικό επίπεδο.
- Έλλειψη σοβαρής αντίδρασης και αντιπρότασης στην νέα τροπολογία της Κυβέρνησης που απαγορεύει τη συμμετοχή σε κάθε εταιρεία του εξωτερικού. Η ΝΔ δεν κατέθεσε καμία αντιπρόταση που θα έκανε τη διάταξη νομικά εφαρμόσιμη και πολιτικά διαφανή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμεινε μόνο στο επίπεδο της καταγγελίας των προθέσεων και της νομοθετικής διαδικασίας της Κυβέρνησης.
- Αποχώρηση από τη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση της νέας τροπολογίας
Η ΝΔ επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση της νέας (μαϊμού) τροπολογίας της Κυβέρνησης και άφησε το πεδίο ελεύθερο στον Σύριζα και τον Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώσουν όλη την επιχειρηματολογία τους για ένα θέμα για το οποίο ήταν έκθετοι, με μόνο αντίπαλο τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος απέφυγε και αυτός να καταθέσει μια ουσιαστική αντιπρόταση και πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα με μια εύκολη αντιπαράθεση για “συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκονται στην Κυβέρνηση”.

Ο Τσίπρας δεν θα νικηθεί από χασογκόληδες

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η ΝΔ θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να φτιάξει ομάδα για πρωτάθλημα. Ο αδίστακτος Τσίπρας έχει αναπτύξει πλέον ένστικτο πολιτικής επιβίωσης και αντιδρά με επαγγελματισμό στα (πολλά) λάθη του. Η ΝΔ ακολουθεί τακτική στείρας αντιπολίτευσης, η οποία μπορεί μεν να συσπειρώνει τους δικούς της ψηφοφόρους, αλλά δεν πείθει τους πολίτες που δεν την ψήφισαν τον Σεπτέμβριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ θα δημοσιοποιηθεί κάπου “κοντά στη ΔΕΘ” το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε ας μην περιμένουμε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις από την Νέα Δημοκρατία.


No comments:

Post a Comment