Sunday, June 5, 2016

Πανικόβλητοι καυσοκαλυβίτες

Η υπόθεση της μεταβίβασης της έκτασης στον Προφήτη Ηλία Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιού του δείχνει τον καταστροφικό πανικό στον οποίο έχει περιέλθει η Κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη έκταση, είτε λόγω καθυστερήσεων, είτε λόγω γραφειοκρατίας δεν έχει περιέλθει ακόμη στην ιδοκτησία του Δήμου Χανίων όπως ήταν ο σχεδιασμός εδώ και μερικά χρόνια.
Οι κυβερνητικοί, προφανώς υπό την πίεση να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η αξιολόγηση, συμπεριέλαβαν και τη συγκεκριμένη έκταση παρότι ο συμβολισμός της και για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη της Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος.
Μεγάλη εμπορική αξία δεν έχει το ακίνητο, γιατί είναι δασικό και για να αλλάξει η χρήση γης πρέπει να γίνουν απίστευτες ματσολιές.

Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και η είδηση πήρε σύντομα μεγάλη διάσταση.
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης. Αντί να αναγνωρίσει ότι "έγινε εκ παραδρομής" ή να πει κάτι πειστικό, επιτέθηκε στην εφημερίδα λέγοντας «οι κατασκευαστές "ειδήσεων" που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων με ψεύδη στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους καλούνται να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό».

Τεράστιο φάουλ και πολιτικό σφάλμα που θα το πληρώσουν. Προφανώς αυτός που έγραψε την ανακοίνωση του Υπουργείου δεν έχει ιδέα τι εστί «Χανιώτικα Νέα». Η εφημερίδα αυτή είναι από τις ελάχιστες σοβαρές επαρχιακές εφημερίδες και δεν εμπλέκεται σε "μικροπολιτικά παιγνίδια". Κινούμενη εδώ και δεκαετίες στο λεγόμενο "δημοκρατικό-προοδευτικό" χώρο, στήριζε παλαιότερα τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να είναι προπαγανδιστικό μέσο. Τον τελευταίο χρόνο στηρίζει διακριτικά την Κυβέρνηση, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να την κατηγορήσει για προπαγανδισμό ή έλλειψη μιας μίνιμουμ αντικειμενικότητας.

Για να φτάνει λοιπόν η Κυβέρνηση να κατηγορεί μια εφημερίδα σαν τα Χανιώτικα Νέα ότι είναι «κατασκευαστές ειδήσεων», και μάλιστα σε ένα ζήτημα ύψιστου συμβολισμού για την κοινωνία των Χανίων, σημαίνει ότι αδιαφορεί για τις προσβάσεις της στις τοπικές κοινωνίες θεωρώντας ότι τις έχει ήδη απωλέσει.
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης θεωρούν ότι το μέλλον της Κυβέρνησης θα παιχθεί αποκλειστικά στην κεντρική πολιτική σκηνή και οι τοπικές κοινωνίες "απλά θα ακολουθήσουν".

Πιστεύω ότι πλανώνται οικτρά. Η άνοδος του φαινόμενου Σύριζα προήλθε από την αποδοχή που κέρδισε στις τοπικές κοινωνίες. Η επιλογή της Κυβέρνησης να κάψει αυτές τις σχέσεις θα φέρει νομοτελειακά και την πτώση της.

Ο τάφος του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Προφήτη Ηλία Χανίων σε φωτογραφία από την ημέρα της κηδείας του στις 27 Μαρτίου 1936, λίγο πριν γίνει η ταφή.

No comments:

Post a Comment