Monday, May 16, 2016

Οι Τάταροι και η αρχή της συλλογικής ευθύνης

Μεγάλο σχολείο αυτή η ιστορία με το τραγούδι της Ουκρανίας για τους Τατάρους και το πόσοι συμπολίτες μας βγήκαν από την ντουλάπα της δήθεν πολιτικής ορθότητας για να υπερασπιστούν τα εγκλήματα του Στάλιν.


Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν από προχθές, το αισχρότερο όλων και το πλέον θλιβερό είναι η γενικευμένη αποδοχή της έννοιας της συλλογικής ευθύνης, η οποία είναι μια από τις βασικές αρχές κάθε γενοκτονίας και κάθε είδους φασισμού και ολοκληρωτισμού.

Το "20.000 Τάταροι συνεργάστηκαν με τους Ναζί, άρα καλά τους έκανε ο Στάλιν και τους εκτόπισε" (2.000 ήταν αλλά δεν μας νοιάζει, το 20.000 κάνει ωραιότερο νούμερο), ανήκει στην ίδια φρικιαστική αντίληψη που δικαιολογεί τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης οδηγήθηκαν στο Ολοκαύτωμα εκατομμύρια άνθρωποι,
- με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης εκτέλεσαν οι Ναζί αθώους ανθρώπους στα Καλάβρυτα, το Δίστομο, στην Κάνδανο και σε δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας,
-με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης έγινε η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα,
-και με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι το 1974.


Δυστυχώς, έχουμε ως πολίτες ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την Ιστορία και τη Δημοκρατία μέχρι να σκοτώσουμε τον φασίστα που κρύβουμε μέσα μας.

Tάταροι της Κριμαίας, κοντά στο Krasnovyshersk, οδηγούνται στον εκτοπισμό. 1944

No comments:

Post a Comment