Thursday, April 21, 2016

Ο Γεράσιμος Αρσένης και το απάρτχαϊντ της Θράκης

Είναι προφανές ότι βρίσκομαι διαμετρικά απέναντι από τις πολιτικές που εφάρμοσε στην ελληνική Οικονομία ο μακαρίτης Γεράσιμος Αρσένης.
Ένας δήθεν σοσιαλίζων κρατισμός, που στηρίχθηκε σε ευρωπαϊκά χρήματα και απόλυτη κομματοκρατία.
Τα γράφει εξαιρετικά σήμερα ο Χαρίδημος Τσούκας.
Υπάρχει όμως ένα μέτρο που εφάρμοσε ο Αρσένης για το οποίο η Ιστορία πρέπει να του αποδώσει τα εύσημα, όπως επίσης πρέπει να ντρεπόμαστε που ίσχυε αυτό το μέτρο πριν το καταργήσει ο Γεράσιμος Αρσένης.

Το απάρτχαϊντ της Θράκης

Από το 1936 το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά είχε επιβάλλει ένα ιδιότυπο καθεστώς απάρτχαϊντ στους Έλληνες Πομάκους της Θράκης. Εκτός από τις υπόλοιπες διακρίσεις που υπέστησαν μόνο και μόνο επειδή ήταν μουσουλμάνοι (στέρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υποχρεωτική διδασκαλία τουρκικών, στέρηση άδειας οδήγησης, δυσμενείς συνθήκες στρατιωτικής θητείας και πολλά άλλα), ήταν υποχρεωμένοι να ζουν περίκλειστοι στα χωριά τους και για κάθε μετακίνηση στη Ξάνθη, την Κομοτηνή ή τη Θεσσαλονίκη ήταν αναγκασμένοι να πάρουν άδεια από τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή, ζώντας μέσα στις λεγόμενες 'επιτηρούμενες ζώνες'.
Πινακίδα που δηλώνει την "επιτηρούμενη ζώνη" στην ορεινή Θράκη
Μια απόλυτα ντροπιαστική κατάσταση για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ρατσιστικό απάρτχαϊντ. Το καθεστώς αυτό το κατάργησε ο Γεράσιμος Αρσένης με απόφασή του ως Υπουργός Άμυνας στις 17 Νοεμβρίου 1995 και για αυτήν του την πράξη η Ιστορία πρέπει να τον τιμήσει.

No comments:

Post a Comment